Înapoi
Ghid de produse Producție

Mic dicționar despre tehnologia luminii

Adus la lumină

Ce înseamnă LED? Și ce este candela? În acest mic dicționar de lumină găsiți răspunsuri explicate pe scurt pentru temeni tehnici legați de iluminat.

Becuri și corpuri de iluminat

Lumini cu halogen

Datorită dimensiunilor reduse ale arzătorului și filamentului unui bec cu halogen, este posibilă direcționarea precisă a luminii și implicit evitarea luminii difuze. Lămpile mici, disponibile în multe variante, sunt utilizate peste tot în industrie și artizanat, acolo unde este necesară lumina concentrată într-un punct.

Lampă cu halogen cu articulație
Lampă confort cu lumină rece active green

Lămpi cu lumină rece

În multe domenii din producția industrială trebuie iluminate uniform suprafețe extinse. Lămpile cu lumină rece, echipate cu becuri neon, sunt potrivite în acest scop. Acest tip de lămpi este utilizat în țară și în străinătate ca lumină consacrată pentru montaj și utilaje.

LED

Diodă electroluminescentă (engleză: light-emitting diode). Component semiconductor care emită lumină. În prezent, eficiența energetică a LED-urilor actuale a depășit în mod semnificativ becurile neon compacte (becuri economice).

Lampă modulară LED TAMETO
Lampă cu lupă pentru câmp larg

Becuri neon

Becurile neon sunt becuri cu descărcare cu vapori de mercur de joasă presiune. Acestea acoperă cca. 70% din necesarul total de lumină artificială, consumă însă doar 50% din energia utilizată pentru iluminare. Sunt compuse dintr-un tub de descărcare drept sau curbat, al cărui interior este acoperit cu materiale fosforescente și la ale cărui capete sunt lipite doi electrozi cu filament din tungsten.

Becurile cu halogen de joasă tensiune

Datorită punctului mic de lumină, becurile cu halogen de joasă tensiune permit focalizarea precisă și direcționarea optimă a luminii. Acestea sunt foarte potrivite pentru instalarea în corpuri de iluminat foarte mici, care sunt folosite pentru accentuare cu puncte de lumină puternice. Becurile cu halogen de joasă tensiune se folosesc cu un transformator convențional (magnetic) sau electronic. Se face diferența între seriile pentru sectorul comercial-profesional și cel privat.

Iluminare de joasă tensiune pentru vitrină

Terminologie

Produse

Ați putea fi interesați și de asta

Dicționar de lumină wt$

Găsiți sistemul de iluminat potrivit: ghidul „Cunoștințe fundamentale despre iluminarea spațiului de lucru” face lumină în întuneric.