Post de lucru ESD

Nu vă sfiiți să creați tensiuni – cu excepția cazului în care este vorba despre componente electronice. La postul de lucru ESD totul se învârte în jurul egalizării controlate a tensiunii. Și, prin urmare, în jurul echipamentului perfect pentru profesioniști.

Amenajarea posturilor de lucru ESD – astfel, aveți întotdeauna tensiunile sub controlTensiunile electrice nu provin doar de la priză, ci apar la toate activitățile, în cadrul cărora interacționează oameni, utilaje și suprafețe. În mod normal, acest lucru nu deranjează. Însă, dacă este vorba despre un post de lucru ESD, situația este diferită. Aflați aici tot ceea ce vă trebuie pentru a vă amenaja perfect postul de lucru ESD.
Ce caracterizează un post de lucru ESD?În ceea ce privește amenajarea posturilor de lucru din atelier, industrie și administrație, ergonomia, stabilitatea și funcționalitatea se află pe primul loc. Pentru producția, instalarea și transportul componentelor electronice este vorba, în primul rând, despre protejarea tehnologiei sensibile împotriva descărcărilor electrostatice (Electrostatic Discharge, ESD).Chiar și cea mai mică egalizare nedorită de tensiune între suprafețe încărcate în mod diferit, poate deteriora sau chiar distruge tehnologia sensibilă. Astfel, pot apărea costuri ulterioare ridicate, sub formă de defecțiuni, reclamații și cheltuieli de reparații. De aceea, astfel de componente trebuie prelucrate doar în zone protejate electrostatic (Electrostatic Protected Areas EPA), care dispun de echipamente speciale ESD pentru o împământare completă la toate operațiunile.Postul de lucru ESD nu contribuie doar la asigurarea calității. Acesta este obligatoriu din punct de vedere legal pentru anumite produse și domenii – și este reglementat de la A la Z.
Cum echipez posturile de lucru ESD?Standardul DIN EN 61340-5-1 cu privire la protecția componentelor electronice împotriva fenomenelor electrostatice este cel mai important ghid pentru amenajarea postului dumneavoastră de lucru ESD. Acesta cuprinde, de asemenea, principalele surse ale acestora, pe care le neutralizați cu ajutorul echipamentelor corespunzătoare: oameni, suprafețe de lucru și amenajarea încăperilor.  • În timpul mersului, al lucrului și atunci când stă pe scaun, omul se încarcă static prin frecare. De aceea, îmbrăcămintea de lucru ESD este obligatorie în zonele EPA. Tălpile conductoare ale pantofilor de lucru, precum și accesoriile ESD, cum ar fi brățara pentru împământare, trebuie purtate întotdeauna.

  • Baza fiecărui post de lucru ESD este reprezentată de covoarele ESD. Acestea asigură că tensiunea disipată din toate celelalte elemente este transferată efectiv în podea. Dacă lipsesc astfel de covoare, jucați literalmente ping-pong cu încărcările.

  • Pentru prelucrare sunt potrivite exclusiv scaunele și mesele ESD, iar pentru depozitarea produselor, uneltelor și materialelor vă puteți baza pe sisteme de rafturi ESD și cutii de depozitare ESD.

  • În cazul în care componenta trebuie să ajungă din EPA în alte zone operaționale, situația poate deveni critică. Echipamentele de transport și cărucioarele ESD, cu anvelope speciale, minimizează pericolul descărcărilor. Echipare ulterioară? Nicio problemă cu roțile și rolele ESD.Ce trebuie să mai am în vedere la postul de lucru ESD?  1. Indiferent de amenajarea conformă din punct de vedere ESD, conduita personalului dumneavoastră în zonele EPA este cel mai important factor pentru protejarea componentelor. Instruirile periodice sunt obligatorii.

  2. Spre deosebire de camerele sterile, posturile de lucru ESD nu trebuie să fie amenajate separat de alte zone de lucru. Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați că zona ESD poate fi recunoscută de toată lumea și că nu va fi accesată fără luarea măsurilor de protecție. În cazul în care lipsește configurația potrivită, încăperile modulare pot fi de ajutor.

  3. Supuneți-vă echipamentele ESD la verificări regulate. Capacitatea conductivă scade în timp, prin uzură. Înlocuirea la timp economisește cheltuieli ridicate și eliminarea componentelor.


Puteți afla mai multe despre amenajarea zonelor EPA din ghidul nostru pentru produse ESD: protecție împotriva descărcărilor cu consecințe grave.Vă rugăm să ne contactați dacă aveți întrebări referitoare la posturile de lucru ESD!