Înapoi
Ghid de produse Producție

Cunoștințe fundamentale despre iluminarea spațiului de lucru

Restaurarea mozaicului, repararea bijuteriilor sau producția panourilor de afișaj pentru următoarea expoziție – diversele activități necesită diferite niveluri de intensitate a luminii, pentru a susține sarcinile vizuale conform standardelor: acestea se pot afla între 500 și 1.500 lucși, în funcție de gradul de precizie necesar lucrărilor de detalii. DIN EN 12464-1 oferă informații cu privire la valorile recomandate. Acesta este standardul european și există în formă similară la nivel global, ca standard ISO, ISO 8995/CIE S 008.

Iluminarea spațiului de lucru operațional wt$

Factor de productivitate: lumina

Merită să investim în lumină bună. Performanță mai bună, oboseală redusă, mai puține rebuturi și în mod considerabil mai puține accidente de muncă datorită nivelurilor ridicate de intensitate a luminii, demonstrează două studii ale TU Ilmenau (1997 și 2000). Conform raportului de cercetare și studiului pe termen lung, este clar: intensitatea de 600 lucși reprezintă valoarea de referință pentru postul de lucru industrial tipic.

O lumină mai bună crește productivitatea cu peste 50 la sută în cazul sarcinilor vizuale dificile. În același timp, scade rata de eroare. În plus, participanții se simt în mod subiectiv într-o formă mentală bună pentru o mai lungă perioadă de timp. Legătura între accidentele de muncă și intensitatea luminii este confirmată și de statistica asociațiilor profesionale: două treimi din numărul total de accidente de muncă înregistrate au loc la posturile de lucru cu o intensitate a iluminării de sub 500 lucși.

Iluminarea spațiului de lucru operațional wt$

Sarcină vizuală

Sarcina vizuală este determinată de contrastele între luminozitate/întuneric și contrastele de culori, de mărimea detaliilor, precum și de viteza și durata cu care sunt percepute contrastele. Cu cât sarcina vizuală este mai dificilă, cu atât trebuie ca nivelul de iluminare să fie mai ridicat.

Aflați aici cum vă puteți crește productivitatea cu lumina potrivită!

Iluminarea spațiului de lucru operațional wt$

Ce trebuie să aveți în vedere la proiectarea sistemului dumneavoastră de iluminat de lucru

Diferitele cerințe privind intensitatea luminii pentru diferite posturi de lucru sunt îndeplinite adesea de iluminatul general axat pe postul de lucru cu alocare fixă. În cazul iluminatului general în sine, cu un nivel uniform ridicat de iluminare în întreaga încăpere, pentru amplasarea flexibilă a posturilor de lucru și a sistemelor de iluminat, sistemele de becuri moderne, extensibile variabil, oferă soluții flexibile la schimbarea utilajelor și bancurilor de lucru. În magazinul Waldmann găsiți câteva exemple foarte bune pentru astfel de sisteme de iluminat.

Iluminarea spațiului de lucru operațional wt$

Corpurile de iluminat ar trebui montate întotdeauna paralel față de frontul ferestrei, în funcție de incidența luminii naturale. Acest lucru presupune amplasarea utilajelor și bancurilor de lucru paralel cu ferestrele. Incidența corectă a luminii este cea laterală. De aceea, corpurile de iluminat trebuie montate lateral față de suprafețele de lucru. Uneltele și piesele pot fi identificate cu ușurință atunci când lumina provoacă puține umbre. Reflexele pe utilaje strălucitoare sau scale, în direcția de privire a celui care lucrează, nu ar trebui să afecteze sarcina vizuală.

La posturile de lucru cu sarcini vizuale dificile, de cele mai multe ori, iluminatul general nu este suficient, astfel încât trebuie utilizate corpuri de iluminat pentru posturi de lucru individuale suplimentare. Pentru ca funcția vizuală să nu fie afectată, nu trebuie să se creeze reflexe deranjante pe unelte sau piese. Lucrările fine de detalii și control necesită intensități ridicate ale luminii. Acestea pot fi obținute cu ajutorul lămpilor, pendulelor, corpurilor de iluminat pentru posturi de lucru individuale sau lămpilor pentru utilaje. Acestea completează iluminatul general și ar trebui pornite doar în mod suplimentar. Sursele de lumină cu LED economisesc costuri de energie electrică, lamelele cu oglinzi asigură direcționarea exactă a luminii, lipsită de reflexe. Corpurile de iluminat pentru posturi de lucru individuale nu trebuie să genereze reflexe pe unelte sau piese.

Iluminarea spațiului de lucru operațional wt$

Concluzie: corpurile de iluminat suplimentare sunt importante pentru controlul suprafețelor. Lumina lor ar trebui să cadă drept și să creeze umbre puternice. Astfel pot fi observate zgârieturi chiar și pe suprafețe mate.

Factorul siguranță

Acolo unde se execută lucrări de rindeluit, vor fi mereu așchii sau rumeguș. Câteodată, în timpul lucrului, se produc și alte particule de praf sau stropi de apă. La astfel de posturi de lucru trebuie folosite corpuri de iluminat cu o clasă de protecție corespunzătoare – de exemplu IP65. Dacă auto-încălzirea acestora este limitată, depunerile de substanțe ușor inflamabile nu se pot aprinde. Astfel de corpuri de iluminat pot fi identificate și după simbolul de protecție anti incendiu „D” într-un triunghi cu vârful în jos. Acestea sunt obligatorii în spațiile de lucru cu risc de praf – adică în orice atelier.

În încăperile sau zonele în care se folosesc lacuri, agenți de lustruire și cleiuri cu solvenți volatili, există risc de explozie. Aici sunt obligatorii corpurile de iluminat cu protecție împotriva exploziilor.

În principiu este utilă folosirea corpurilor de iluminat cu un tip de protecție mai ridicat. Sau renunțarea completă la becuri care se încălzesc puternic și înlocuirea lor cu unele cu LED-uri.

Iluminarea spațiului de lucru operațional wt$

Pentru Paște: un coș de Paște plin

15 %* la orice: în perioada 22.04 – 05.05.
COD: EASTER24

* Nu se poate cumula cu alte discounturi. Uneltele de mână, uneltele electrice și serviciile se exclud. Cod voucher valabil până pe 05.05.2024.

Iluminarea halelor

Până acum se considera: soluția economică pentru hale de patru până la șase metri înălțime este utilizarea sistemelor de benzi luminoase echipate cu tuburi neon sau alte becuri. Halele de peste șase metri necesită corpuri de iluminat cu intensitate foarte puternică, dar totuși economice: becurile cu halogen sau vapori de sodiu, la niveluri de putere de 250 până la 1.000 wați, produc atât de multă lumină, încât suprafața utilă este iluminată suficient. Astăzi merită să faceți tranziția la iluminare LED.

Știm că cerințele privind iluminarea halelor sunt ridicate: în fabrica noastră din Haan am montat reflectoare noi pe plafonul halei. În total au fost instalate 636 m de sisteme de șine de curent, aproape 500 m de cabluri, 133 de reflectoare LED, precum și 30 de difuzoare de lumină cu acumulator.

În paralel, în sala noastră pentru servere a fost instalat un Light Manager. Acesta este un mic calculator, pe care rulează software-ul de control și care comunică cu reflectoarele prin gateway-uri separate, folosind Wi-Fi. Interfața utilizatorului este foarte ușor de folosit, iar modificările la programele de iluminare pot fi implementate cu ușurință.

Cu ajutorul acestui proiect de eficientizare energetică am economisit până la 70 la sută din costurile anterioare cu energia electrică. De asemenea, pentru implementarea conceptului de iluminat orientat spre viitor, am obținut și premiul EnnergieInnovationsPreis.NRW 2020. Dacă aveți întrebări referitoare la acest subiect, vă rugăm nu ezitați să ne contactați.

Iluminarea spațiului de lucru operațional ler

Dicționar de lumină

Ce înseamnă LED? Și ce este candela? În micul dicționar de lumină găsiți răspunsuri pentru temeni tehnici legați de iluminat.