Înapoi
Ghid de produse producție

Cântare cu platformă verificate metrologic

Informații cu privire la verificarea metrologică a cântarelor

Verificare metrologică

Verificarea metrologică a unui cântar reprezintă calibrarea, prevăzută de lege, a unui aparat de măsurare, cu respectarea tuturor dispozițiilor legale privind calibrarea, în special termenele de calibrare și limitele de toleranță pentru erori de calibrare. Legea verificării metrologice are rol de protecție generală a consumatorilor și se aplică în special în cazul „tranzacțiilor comerciale”, precum și în medicină.

Verificare metrologică inițială

Cântarele supuse obligației de calibrare trebuie să treacă printr-o verificare metrologică inițială (procedură de evaluare a conformității). Pentru aceasta avem nevoie de locul complet de amplasare a cântarului. Verificarea metrologică ulterioară nu mai este posibilă.

Verificare metrologică periodică

Cântarele calibrate trebuie reverificate metrologic după expirarea perioadei de valabilitate. Termenul de verificare metrologică a cântarelor < 3000 kg este, de regulă, de 2 ani (clasa de precizie I, II, III).

Conform Directivei UE 2009/23 SEE, cântarele trebuie verificate metrologic, dacă sunt folosite după cum urmează:

  • pentru tranzacții comerciale (dacă prețul unui bun este determinat prin cântărire)
  • pentru prepararea de medicamente (de exemplu în farmacii), precum și pentru analize în laboratoare medicale și farmaceutice
  • pentru fabricarea de pre-ambalaje
  • în scopuri oficiale (determinarea de taxe, tarife, penalități (pentru expertize, precum și rapoarte pentru instanțe)


După fiecare verificare metrologică trecută cu succes, cântarul este prevăzut cu un sigiliu corespunzător. Acesta confirmă precizia în cadrul limitelor de toleranță admise privind calibrarea.

Categoriile noastre de top din acest ghid