Ce trebuie să știe angajatorii
Măsuri de igienă importante în producție
În mare măsură, prevenirea răspândirii bolilor în cadrul companiei este în propriile noastre mâini. Bunele măsuri de igienă, care sunt puse în aplicare și de către angajați, reprezintă premisa în acest sens.
În acest articol, veți afla ce reguli de igienă pot fi stabilite și cum să vă motivați angajații să le respecte. În primul rând, am dori să vă reamintim avantajele unei bune igiene în producție.
Care sunt avantajele unei bune igiene?
- angajați sănătoși și productivi
- mai puține zile de absență
- productivitate sporită
- vânzări mai multe și costuri reduse
Pentru protecția optimă
Care este diferența dintre igiena în producție și igiena personală?
Igiena în producție
Prin igienă în producție se înțelege curățenia în secție, la posturile de lucru și a instrumentelor de lucru. Conducerea companiei este responsabilă pentru acest lucru. Acolo unde există aglomerări de oameni, de exemplu, în halele de producție sau în birouri, există pericolul ca germenii și virusurile să se răspândească și să îi îmbolnăvească pe cei prezenți. Pentru a preveni acest lucru, vă recomandăm să stabiliți și să respectați cu strictețe următoarele reguli de igienă. Aceste trei măsuri importante pentru o bună igienă în producție ar trebui inițiate și implementate în mod consecvent de conducerea companiei.
Curățenie organizată
Curățarea regulată și minuțioasă a tuturor încăperilor operaționale reprezintă esența unei bune igiene în producție. O atenție specială este acordată zonelor cu o frecvență mare de vizitatori, cum ar fi încăperile de toaletă și bucătăriile de birouri.
Lista noastră practică de verificare pentru o curățare optimă a birourilor vă ajută să stabiliți un plan de curățenie concret. Și unitățile de producție trebuie să fie curățate.
Aerisirea regulată
Influența aerului din încăpere asupra sănătății angajaților dumneavoastră nu trebuie subestimată. În încăperile aerisite deficitar, agenții patogeni se înmulțesc și se răspândesc mai repede. De aceea, vă recomandăm să vă aerisiți birourile de mai multe ori pe zi, timp de 3 până la 10 minute, cu fereastra larg deschisă.
Igiena apei potabile
Există o instalație de apă potabilă în clădirea dumneavoastră? Apa este un aliment perisabil și vă poate îmbolnăvi angajații, de exemplu, din cauza existenței bacteriei legionella și a bacteriilor coliforme. Sunteți responsabil să vă asigurați în permanență de o calitate impecabilă a apei potabile.
Igiena personală
Domeniul igienei personale include toate măsurile care servesc la menținerea curățeniei personale a angajaților și a îmbrăcămintei de lucru ale acestora. Un mediu de lucru curat poate fi asigurat numai dacă igiena este luată în serios la ambele niveluri. Următoarele patru reguli trebuie să fie puse în aplicare personal de către toți angajații. Conducerea companiei poate oferi asistență în acest sens, de exemplu, prin instrucțiuni vizuale și sesiuni de instruire.
Nu uitați să vă spălați pe mâini
Spălarea regulată a mâinilor cu săpun este considerată cea mai eficientă metodă de prevenire a răspândirii germenilor și virusurilor care cauzează boli. Metoda este esențială în acest caz.
De asemenea, este important ca angajații dumneavoastră să se spele pe mâini la momentul potrivit, de exemplu:
- înainte de masă
- după fiecare vizită la toaletă
- după ce strănută, tușesc sau își suflă nasul
- după contactul cu substanțe sau deșeuri periculoase
- după contactul cu suprafețe potențial contaminate (de exemplu, mânerele ușilor și balustradele scărilor)
Tușiți și strănutați în mod corect
Chiar dacă am învățat toate acestea de la o vârstă fragedă, merită să le reamintiți angajaților dvs. în mod regulat care sunt comportamentele corecte.
- Întotdeauna feriți-vă de semenii dvs. atunci când trebuie să strănutați sau să tușiți.
- Dacă este disponibilă, cel mai bine este să folosiți un șervețel de unică folosință pe care să o aruncați după aceea.
- Alternativ, ar trebui să strănutați sau să tușiți în pliul cotului, dar niciodată în palma deschisă.
- Spălați-vă întotdeauna pe mâini cu săpun sau folosiți un dezinfectant după aceea.
Dușuri regulate și schimbarea îmbrăcămintei
Îmbrăcămintea curată, un miros plăcut al corpului, unghiile bine îngrijite și părul spălat nu numai că fac o impresie bună, dar sunt și igienice. În special în industrii precum gastronomia sau industria alimentară, igiena corporală de bază este indispensabilă.
Pentru majoritatea angajaților, acest lucru este cu siguranță deja o chestiune de rutină, dar există și excepții. În acest caz, superiorii ar trebui să le atragă atenția angajaților, într-o manieră prietenoasă, dar fermă, să fie atenți la igiena lor personală.
Rămâneți acasă în caz de boală
Oricine este bolnav ar trebui să rămână acasă. Din nefericire, mulți angajați se târăsc oricum la serviciu. Nu vor să își lase colegii să se chinuie cu volumul de muncă sau nu vor să pară leneși. Totuși, dacă aceștia infectează apoi alți angajați, nu este în folosul nimănui.
Este de datoria conducerii companiei să creeze o cultură corporativă și reglementări adecvate, care să le permită angajaților să se recupereze după o boală fără să aibă conștiința încărcată. De exemplu, le-ați putea permite angajaților dvs. să stea acasă un anumit număr de zile fără a fi nevoiți să prezinte o adeverință medicală.
Cum puteți să vă motivați angajații să respecte standardele de igienă?
Explicați „de ce”
Angajații dvs. vor fi mai dispuși să pună în aplicare regulile de igienă, dacă înțeleg de ce ar trebui să facă acest lucru. Raționamentul nu este evident. Explicați impactul concret pe care o igienă precară îl are asupra companiei și asupra fiecărui angajat în parte, precum și modul în care fiecare individ poate contribui la limitarea bolilor.
2. Simplificați cât mai mult
Noile comportamente, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor, devin obiceiuri doar dacă sunt ușor de realizat. De exemplu, ar trebui să existe întotdeauna suficient săpun și prosoape de hârtie în toalete, astfel încât toată lumea să se poată spăla și usca pe mâini în mod corespunzător. Uneori, drumul până la toaletă este prea lung. Apoi, puteți instala stații de dezinfectare a mâinilor pentru a face posibilă o bună igienă a mâinilor în orice moment.
3. Memento-uri periodice
Instrucțiunile de igienă trebuie să fie ținute minte de angajații dvs. Mijloacele vizuale, cum ar fi posterele și panourile plasate strategic, asigură faptul că angajații dvs. au întotdeauna cele mai importante instrucțiuni în fața lor. În plus, puteți trimite periodic e-mailuri pe această temă și puteți organiza sesiuni speciale de instruire.