Muncă de succes în echipă

Ușor de zis, greu de făcut?

2021/08/25

Încă din timpul școlii existau două tipuri diferite de elevi. Unii cărora le străluceau ochii atunci când auzeau termenul de „muncă în echipă” și alții care preferau să lucreze singuri, fără să petreacă mult timp la discuții. Mai târziu, la job, este foarte solicitat primul grup, acei „jucători de echipă”.

Cu toate acestea, mulți manageri știu că, în practică, munca în echipă nu se desfășoară întotdeauna atât de armonios pe cât se speră. În acest articol abordăm câteva dintre aspectele esențiale ale lucrului în echipă.

Ce înseamnă, de fapt, munca în echipă și capacitatea de a lucra în echipă? Ce roluri diferite există în echipe? Cum creează managerii condițiile potrivite pentru o bună muncă în echipă și care sunt problemele frecvente care apar? 

Când se vorbește despre muncă în echipă?

În ziua de azi, termenii de muncă în echipă și capacitatea de a lucra în echipă se folosesc aproape în mod inflaționist. Pentru a înțelege cum să atingeți în mod optim obiectivul privind munca de succes în echipă, este necesară delimitarea terminologiei.

Muncă în echipă

Se vorbește despre muncă în echipă sau lucru în echipă atunci când un grup de persoane colaborează pentru un scop comun. Astfel, fiecare membru al echipei preia câte o altă sarcină. Așadar, toți participanții contribuie într-o măsură semnificativă la atingerea obiectivului comun. Împărțirea sarcinilor individuale și coordonarea procesului sunt preluate de liderul echipei.

Capacitate de a lucra în echipă

Totalitatea aptitudinilor personale și sociale, de care are nevoie un membru de echipă pentru a îndeplini cu succes sarcina comună, se numesc capacitate de a lucra în echipă. Așadar, un angajat capabil să lucreze în echipă poate să ofere o contribuție valoroasă la îndeplinirea sarcinilor, fără a prelua întreaga coordonare și fără a se subordona celorlalți membri.

Munca în echipă este folosită adesea ca formă de lucru pentru proiecte limitate în timp, în cadrul cărora colaborează angajați din diferite departamente sau discipline. Însă, munca în echipă este importantă și pentru obținerea de rezultate optime la activitățile zilnice din cadrul aceluiași departament.

Colaborarea cu succes a angajaților dumneavoastră nu depinde doar de membrii colectivului în sine – contează și cât de bine vă îndepliniți rolul de lider al echipei. În cele ce urmează, veți afla provocările comune cu care se confruntă managerii în acest demers.

Chiar este realizabil lucrul bun în echipă?

Este bine cunoscut faptul că, a se prezenta ca fiind „jucător de echipă” în scrisoarea de intenție este un aspect apreciat. În cele din urmă, managerii trebuie să se bazeze pe prima impresie atunci când decid dacă un candidat se potrivește în echipă.

Însă, chiar și atunci când angajații se înțeleg deja bine între ei, munca în echipă, orientată spre obiective, este de multe ori mai dificilă decât era de așteptat. Care sunt motivele?


4 concepții greșite frecvente pe calea spre o muncă de succes în echipă

1. Grup înseamnă echipă

Nu orice grup de persoane este o echipă. O echipă este caracterizată de răspundere comună, precum și de poziții, reguli și responsabilități clar definite. Un grup este doar o asociere liberă de indivizi.

2. Echipele se formează rapid

Echipele cu adevărat performante se formează rareori într-o clipă. O echipă trebuie – indiferent cât de bine se cunosc deja membrii – să se creeze întâi printr-un proces de dezvoltare a echipei. Acest proces de învățare ar trebui să fie inițiat de manager și să se desfășoare sub formă de ateliere sau chiar și în cadrul activităților în afara serviciului.

3. Munca în echipă ar trebui să funcționeze și fără lider

Liderul echipei nu ar trebui să fie chemat de fiecare dată când apare o problemă? O echipă nu ar trebui să se poată organiza și singură din când în când? Aceste afirmații nu se aplică pentru modul de lucru în echipă.

Pentru a putea funcționa în mod optim, echipa are nevoie de un lider competent pentru coordonarea procesului. Există însă și alte forme de lucru, precum colaborarea, care sunt mai puternic orientate spre organizare individuală.

4. Munca în echipă este întotdeauna mai bună

Colegi care lucrează cu succes la un proiect, împărtășesc ceea ce au învățat și care se ajută reciproc. Ce manager nu își dorește așa ceva?

Și totuși, este o eroare să presupunem că structurile din echipe sunt potrivite pentru orice sarcină. În special, dacă nu ați inițiat încă activități de teambuilding, angajații dumneavoastră vor pierde adesea mai mult timp colaborând în mod neproductiv, decât lucrând individual. 

Având în vedere aceste obstacole, nu este de mirare că mulți manageri au impresia că munca productivă în echipă nu este realistă. Cu toate acestea, cu puțină muncă de pregătire este posibilă formarea unei echipe performante. În următorul capitol puteți afla care sunt avantajele lucrului bun în echipă pentru compania dumneavoastră.

Încă vă lipsesc instrumentele de lucru potrivite pentru următoarea ședință de echipă?

Munca în echipă ca factor de succes: cum puteți beneficia dumneavoastră și compania

Muncă în echipă

Poate că departamentul dumneavoastră economisește mai mult timp și resurse, dacă fiecare angajat își rezolvă treaba individual? Munca de succes în echipă și conducerea competentă a unei echipe trebuie învățate și necesită un proces inițial de învățare. Odată ce acesta este depășit, structurile funcționale din echipe creează, însă, anumite efecte pozitive în compania dumneavoastră:

  • Mai multă competență socială a angajaților dumneavoastră prin îmbunătățirea culturii privind problemele și a comunicării
  • Competențe de leadership îmbunătățite ale managerului
  • Rezultate optimizate datorită efectului de învățare colectivă și un simț sporit al răspunderii
  • Loialitate mai puternică a angajaților dumneavoastră datorită unei legături sociale mai strânse
  • Pregătire mai bună în ceea ce privește viitorul digital, în care relaționarea și munca în echipe globale devin tot mai importante 

Cum ar fi cel mai bine să procedați pentru a obține beneficiile de mai sus pentru compania dumneavoastră? Într-o primă etapă ar trebui să analizați cu atenție cine sunt angajații dumneavoastră.

Componența corectă: tipuri de persoane din echipă

Adesea, încrederea în sine cu care se comportă o persoană determină cât de bine lucrează în echipă. Însă, nici o echipă formată doar din singuratici și nici una compusă doar din talente în comunicare, nu își va atinge obiectivul – combinația potrivită face diferența.

În anii 1970, psihologul Meredith Belbin a cercetat cât de mult depinde succesul unei echipe de componența ei. Ca rezultat al studiilor sale, acesta a stabilit noi roluri în echipă, care ar trebui să existe în mod echilibrat într-un colectiv performant:

Roluri orientate spre acțiune

  • Om de acțiune: proactiv, depășește obstacole
  • Perfecționist: conștiincios, asigură rezultate optime
  • Executant: organizat, realizează planuri

Roluri orientate spre comunicare

  • Coordonator: comunicativ, îndrumă echipa
  • Om de echipă: diplomat, mediază conflicte
  • Înaintaș: entuziast, stabilește contacte

Roluri orientate spre cunoștințe

  • Specialist: implicat, contribuie cu expertiză
  • Inovator: creativ, propune idei noi
  • Observator: analitic, verifică fezabilitatea

Acest tip de clasificare vă ajută să identificați punctele forte ale angajaților dumneavoastră. Suplimentar însă, nu ar trebui să pierdeți din vedere caracteristicile individuale. Luați în calcul, de exemplu, circumstanțele personale ale persoanei respective și stabilitatea ei emoțională. De asemenea, poate fi esențial dacă un angajat are o stare de spirit mai degrabă pozitivă sau negativă.

5 sfaturi: cum poate fi de succes munca în echipă

Muncă în echipă

În continuare, veți găsi, pe scurt, cinci măsuri practice, care vă vor ajuta la următorul dumneavoastră proiect câștigător de echipă:

Muncă de succes în echipă: ușor de zis, greu de făcut? mg$

Contactați-ne!

Pentru întrebări suplimentare vă stăm la dispoziție