Înapoi
Ghid de produse pentru producție

ESD: protecție împotriva descărcărilor cu consecințe grave

Ați pus mâna pe portiera mașinii, pac. Când oamenii se „curentează” în viața de zi cu zi, deseori în spate se află o descărcare electrostatică, pe scurt, ESD de la „electrostatic discharge”. Nu e mare lucru, de fapt, cu excepția cazului în care există o componentă electronică în apropiere. Atunci, o astfel de descărcare poate avea consecințe dramatice, chiar dacă nu o observați la început.

Aici intrăm în mai multe detalii despre cum și unde apar descărcările electrostatice și care sunt pericolele asociate. În plus, puteți afla cu ce produse vă puteți proteja componentele sensibile din spațiul de lucru și în timpul transportului împotriva ESD.

Ce înseamnă ESD și cum funcționează?

Deja am vorbit despre asta: ESD înseamnă o descărcare electrostatică. Dar cum se ajunge aici?

Acest lucru poate fi explicat cu ușurință cu un exemplu pe care probabil îl cunoașteți din viața de zi cu zi:

  • Mergeți pe un covor, purtând pantofi.
  • Ca urmare a frecării rezultate, pantofii și apoi corpul dumneavoastră absorb electronii încărcați negativ.
  • Dacă apoi atingeți un obiect conductor, de exemplu, mânerul portierei unei mașini, încărcarea se transferă la obiect.


La fel se întâmplă și atunci când două obiecte se freacă unul de celălalt și sarcina este transferată – de exemplu, la deplasarea cutiilor de plastic pe o suprafață sau mișcarea benzilor transportoare.

ESD: protecție împotriva descărcărilor cu consecințe grave 187

ESD este periculoasă?

Răspunsul este scurt: nu pentru oameni, cel puțin, nu direct. Deși veți resimți un șoc electric la o încărcare de aproximativ 3.500 de volți, sănătatea dumneavoastră este departe de a fi afectată.

Cu toate acestea, în momente nefavorabile, poate genera un moment de șoc și, ca urmare, un accident și/sau o rănire. De asemenea, în unele medii există riscul ca scânteile să provoace o explozie.

Mai presus de toate, însă, descărcările electrostatice sunt periculoase pentru componentele electronice.

Ce daune poate provoca ESD?

ESD poate deteriora grav componentele electronice. Acest lucru se întâmplă la un schimb de încărcătură care este atât de mic, încât oamenii nici măcar nu îl observă. Daunele în sine trec adesea neobservate.

Consecințele pentru companiile producătoare:

  • Apar defecțiuni parțiale sau totale ale ansamblurilor electronice, uneori doar după un timp.
  • Găsirea pieselor defecte necesită timp.
  • Există riscul de reclamații și afectarea imaginii, precum și pierderi financiare din cauza reparațiilor și a înlocuirilor costisitoare.

Riscul unor astfel de consecințe ale ESD crește pe măsură ce tot mai multe companii folosesc componente electronice, de exemplu, în industria auto.

Din fericire, există modalități de prevenire.

Bine de știut: în cazul microcipurilor, descărcările de 5 volți sunt suficiente pentru a provoca daune grave.

Iată cum vă protejați componente împotriva ESD

Cea mai bună metodă de a proteja componentele sensibile împotriva daunelor cauzate de ESD este prevenirea încărcării, asigurându-vă că atât obiectele, cât și oamenii pot descărca sarcinile electrostatice în podea.

În acest scop, companiile pot înființa o zonă de protecție EPA (electrostatic protected area) sau ESD, în care toate materialele sunt conductoare. Standardul ESD IEC (DIN EN) 61340-5-1 este decisiv în acest sens.

ESD: protecție împotriva descărcărilor cu consecințe grave -02

Pardoseli

Protecția împotriva ESD începe cu podeaua. Covorașele ESD și alte pardoseli disipă tensiunea. Acest lucru poate fi important și într-o zonă de birou, deoarece se pot acumula tensiuni mari atunci când scaunele de birou sunt deplasate pe role. Covorașele ESD împotriva oboselii sunt deosebit de practice pentru posturile de lucru care implică munca în picioare.

ESD: protecție împotriva descărcărilor cu consecințe grave -01

Păstrarea

Pentru depozitarea și păstrarea componentelor electronice utilizați rafturi cu strat de acoperire ESD. Este important ca rafturile să se afle într-o zonă EPA sau să aibă legătură la pământ. În caz contrar, puteți depozita componente electronice în recipiente ESD, cum ar fi navete stivuibile speciale și cutii de depozitare deschise.

ESD: protecție împotriva descărcărilor cu consecințe grave 895

Spațiul de lucru ESD

Mesele și scaunele, taburetele și scaunele de sprijin ESD previn apariția descărcărilor periculoase în spațiile de lucru.

ESD: protecție împotriva descărcărilor cu consecințe grave 334

Sculele

Utilizați numai scule disipative, de exemplu, șurubelnițe ESD, atunci când lucrați la componente electronice sensibile.

ESD: protecție împotriva descărcărilor cu consecințe grave 616

Transportul sigur al componentelor electronice

Protecția împotriva ESD joacă, de asemenea, un rol important atunci când vă mutați dintr-o cameră în alta. Totul începe cu cărucioarele de transport conductoare electric cu role ESD. Cutiile închise de plastic ESD protejează în mod fiabil componentele sensibile împotriva deteriorării în timpul deplasării.

ESD: protecție împotriva descărcărilor cu consecințe grave 673

Îmbrăcăminte ESD

Pantofii ESD sunt indispensabili în zonele EPA. Conform standardului EN 61340-5-1, rezistența la penetrare a acestor pantofi trebuie să fie între 7,5 x 105 și 3,5 x 107 ohmi. Baretele pentru încheietura mâinii sau benzile pentru călcâie ESD sunt completarea perfectă. Acestea sunt așezate pe mână sau pe picior și conectate cu un cablu de împământare. Așa că persoana este permanent legată la pământ.

Sfat la final: gândiți-vă la umiditatea potrivită a aerului

Un nivel scăzut de umiditate asigură încărcări mai mari și invers. Pentru că, dacă aerul este suficient de umed, pe suprafețe se formează o peliculă subțire de umiditate, făcându-le conductoare.
Cu toate acestea, un nivel prea ridicat de umiditate nu este ideal pentru componentele sensibile și pentru sănătatea angajaților dumneavoastră. Cel mai bine este ca aceasta să fie constantă, la o valoare între 40 și 60 %.

Produsele noastre de top din acest ghid
Relevant
Număr articole: 164
Categoriile noastre de top din acest ghid