Proiecte și referințe

La un loc, dintr-o singură sursă

Vishay Electronic și-a concentrat centrul logistic pentru componente electronice într-un singur loc și s-a bazat în totalitate pe consultanța și produsele kaiserkraft, în ceea ce privește proiectarea amenajării interioare.

Micul orășel Selb din munții Fichtel este cunoscut în primul rând pentru un lucru: porțelanul. Mărcile de renume la nivel mondial, Rosenthal și Hutschenreuther își au sediile aici. Ceea nu știu chiar atât de mulți: Vishay Electronic, un jucător global pe piața componentelor electronice este prezent și în Selb. Milioane de diode, redresoare, tranzistoare, senzori sau rezistențe sunt produse aici și distribuite din Selb în întreaga lume. Fiindcă în același timp, aici este și sediul central european al grupului, fondat în 1962 în America și care are șapte reprezentanțe doar în Germania.

Fabricile din Selb au de fapt o istorie mult mai lungă, care are – cum altfel – legături cu porțelanul: în 1900, Phillip Rosenthal a înființat „Departamentul E”, la inițiativa AEG, pentru dezvoltarea și producția de izolatori și componente ceramice pentru aplicații electrice. Electrificarea lumii era pe atunci în plină desfășurare, iar produsele erau la mare cerere. Atât de mare încât, în decursul anilor, pe lângă fabrica I au mai apărut încă două. Aproximativ 80 de milioane de piese sunt produse anual, prelucrând 85000 de cereri. Clienții de astăzi reprezintă zona de electronice industriale și de consum, precum și tehnologia informatică, sectorul auto, ingineria medicală sau industria aerospațială.

„Prin dezvoltarea istorică a structurii noastre cu cele trei fabrici a rezultat o a doua organizație în domeniul logistic: aveam zone de preluare a mărfurilor cu câte un depozit de materii prime asociat în fiecare fabrică. Mărfurile de transport erau depozitate în fabrica III”, povestește Mathias Fröhlich, Manager de Achiziții la Vishay.

Vishay ler

Așadar s-a decis înființarea unui depozit central pentru materii prime și produse finite cu un centru logistic anexat. Clădirea, cu o suprafață utilă de 2500 metri pătrați, dintre care 2150 metri pătrați alocați doar pentru depozit, a fost construită în apropierea fabricii III. Însă construcția este una – iar amenajarea interioară adecvată, care să corespundă tuturor cerințelor, este alta. Aici a intrat în joc kaiserkraft. „La începutul anului 2013 l-am sunat pe Béla Bezold pentru a discuta în ce măsură ne poate ajuta”, relatează Mathias Fröhlich. Béla Bezold este Director Regional de Vânzări la filiala kaiserkraft din München și se ocupă în mod special de planificarea proiectelor de amploare, precum acesta.

Vishay ler

„Supraveghez câteva astfel de proiecte pe an. La noi, clientul primește totul de la o singură sursă, de la planificare până la predarea finală”, spune Béla Bezold. El și Mathias Fröhlich se cunosc și se apreciază reciproc deja demult, fiindcă Vishay Electronic este client kaiserkraft de mulți ani și are încredere în calitatea consultanței și produselor.

La început, planul era următorul: Béla Bezold, Directorul Regional de Vânzări de la kaiserkraft München, a proiectat în detaliu amenajarea interioară a depozitului cu noi rafturi.

Vishay ler

Nu atât de ușor precum pare

„Aveam deja în uz un sistem de dulapuri de la kaiserkraft, de care eram foarte mulțumiți”, povestește Mathias Fröhlich. „Ideea mea inițială a fost să îl extindem pur și simplu cu rafturi pentru sarcini grele.” El i-a pus planurile, documentele de planificare și specificațiile definite, la dispoziție lui Béla Bezold, care a pregătit o propunere preliminară în baza lor. Cu toate acestea, s-a dovedit a nu fi atât de simplu pe cât era de așteptat: specificațiile noului centru logistic și de depozitare depășeau capacitatea portantă a rafturilor existente, care ar fi trebuit reutilizate. „În cele din urmă am proiectat totul din nou de la zero, folosind acum rafturi cu polițe de capacitate portantă medie, care suportă sarcini de 200 kg pe fiecare poliță”, spune Béla Bezold. Au fost creați în total 528 de metri liniari de rafturi, cu aproximativ 2100 de polițe, repartizate pe patru niveluri și dispuse pe rânduri de câte trei până la cinci câmpuri. Parcurgând întreaga lungime, cineva ar acoperi o tură și jumătate a unui stadion.

Foarte simplu de extins

Acestea reprezintă acum „inima” noului depozit, aici sunt păstrate produsele finite în perfectă ordine înainte de a fi expediate. Clou-ul: sistemul este planificat să fie extensibil, astfel încât la nevoie să poată fi instalat un al doilea nivel de rafturi deasupra primului, ceea ce ar dubla suprafața de depozitare. Astfel se garantează utilitatea și pe viitor.

Vishay ler
Vishay ler

Rafturile pentru paleți și-au găsit locul pe pereții exteriori ai depozitului, unde acum, pe patru niveluri, pot fi adăpostiți 170 de paleți cu materii prime, precum substraturi ceramice, componente metalice, materiale de contact sau piese de schimb pentru utilaje și instalații.

Au existat obstacole deosebite sau dificultăți în ceea ce privește planificarea? „Nu chiar. Îmi amintesc doar de apelul companiei de construcții, care m-a întrebat ce tip de beton ar trebui să toarne”, spune Béla Bezold, zâmbind. Fiindcă sub podeaua halei a fost montată și o instalație de încălzire, care are impact asupra sarcinii admisibile a podelei. „Am rezolvat simplu situația cu ajutorul unor ancore speciale pentru rafturi”, adaugă el. A putut îndeplini fără probleme chiar și specificațiile legate de sarcinile pentru rafturi, crescute din nou în timpul proiectării. „kaiserkraft poate oferi cu adevărat o soluție pentru orice nevoie.”

Mathias Fröhlich de la Vishay este de asemenea foarte mulțumit de proces: „Aveam un plan și știam ce ne dorim. Tot ce era necesar pentru implementare a furnizat kaiserkraft.” Și totul exact conform graficului: pe 26 august au fost livrate toate noile rafturi și montate ulterior, iar noul depozit și centrul logistic au putut fi predate, conform înțelegerii, pe 31 august. Chiar și vechile rafturi de la kaiserkraft, care ar fi trebuit reutilizate, și-au găsit locul în altă zonă a companiei.

Cu toate acestea, pentru Béla Bezold lucrarea nu este încă finalizată, întrucât el preia și certificarea și inspecția anuală a sistemului: „În calitate de partener autorizat, efectuăm și inspecțiile anuale ale rafturilor, conform BGR și EN-15635. Mai mult decât atât, kaiserkraft este unul dintre cele foarte puține companii capabile să realizeze reparații la fața locului și să elaboreze rapoartele de audit necesare.”

Înapoi la pagina de proiecte

Vishay ler

Contact

Dacă doriți, de asemenea, să planificați un proiect, luați legătura cu noi. Experții noștri vă oferă cu plăcere consultanță și vă susțin în mod competent.