Ordinea este temelia lucrurilor bune

Toate la locul lor

2019/01/14

Cei care vor să își deschidă propria afacere în calitate de meșteri, au cu siguranță nevoie și de un strop de creativitate. Însă, atunci când vine vorba despre amenajarea atelierului, dezordinea este nelalocul ei: în cele din urmă, este vorba despre muncă eficientă într-un ambient care permite tocmai acest lucru – aici, funcționalitatea și ergonomia sunt mai presus de toate. Acest aspect nu favorizează doar ordinea, ci face inclusiv munca zilnică mai plăcută, fiindcă se desfășoară mai repede. Desigur, nevoile dintr-un atelier auto sunt diferite de cele ale unui tâmplar, iar acestea la rândul lor diferă de cele dintr-o unitate activă în domeniul instalațiilor sanitare și termice.

Ce scule sunt necesare zilnic? Unde există spațiu de depozitare? Ce urmează să fie păstrat acolo? Există lucruri de care este nevoie doar o dată pe săptămână – sau doar o dată pe an? Trebuie manipulate substanțe chimice și alte substanțe periculoase? O ustensilă importantă – și centrul tuturor activităților dintr-un atelier – este, în majoritatea cazurilor, un banc de lucru. Există multe întrebări și odată ajunși în fața acestei alegeri: cât spațiu de lucru ar trebui să ofere bancul? Cât spațiu de depozitare este necesar sub banc – și pentru ce anume? Sunt suficiente polițe sau ar fi mai bune sertare? Ce urmează să fie prelucrat pe el – și la ce greutate trebuie să reziste bancul de lucru? Se lucrează la el în principal stând jos sau în picioare – ori ambele? Răspunsurile la aceste întrebări vă ajută să găsiți locul potrivit pentru toate lucrurile.

Utilizare mobilă

Multe profesii implică faptul că lucrul la un banc de lucru, unde toate cele necesare sunt la îndemână, nu este întotdeauna posibil. Pentru toate aceste cazuri sunt adecvate, de exemplu, cărucioare mobile de scule și de atelier, în care pot fi depozitate în mod organizat și transportate ușor la locul de utilizare cele mai frecvent folosite unelte și alte instrumente auxiliare. Dacă trebuie deplasate și materiale, în acest scop sunt adecvate cărucioarele pentru materiale sau stațiile de lucru mobile, care pot fi adaptate cu polițe, sertare sau panouri perforate, pentru orice scop.

Chiar dacă mobilitatea este necesară doar din când în când, soluțiile mobile reprezintă o investiție sigură pentru viitor: fiindcă, desigur, sunt la fel de adecvate pentru ordine și atunci când sunt utilizate în mod staționar. Soluțiile mobile ajută, de asemenea, la optimizarea fluxurilor de lucru deja existente, pentru care metoda „5S”, a japonezului Taiichi Õno (1912–1990), este un model testat și recomandat de asociațiile profesionale. În anii 1950, Õno a fost unul dintre cofondatorii sistemului de producție de succes Toyota. În centrul „5S” se află ideea că postul de lucru să menține întotdeauna curat și că la acesta se păstrează doar uneltele și ustensilele necesare la acel moment, astfel încât, în mod ideal, să fie accesibile dintr-o singură mișcare.

Odată ce optimul a fost găsit, Õno recomandă standardizarea la nivelul întregii companii, dar totodată chestionarea permanentă și îmbunătățirea continuă. Astfel, de exemplu, pentru o operațiune repetitivă poate fi definit un cărucior de materiale sau de scule, echipat în mod ideal, care să fie utilizat întotdeauna în exact același mod. La final, răsplata este dată de semnificativ mai multă ordine și claritate la postul de lucru și în cele din urmă, o eficiență mai ridicată pentru întregul proces de producție.

Pentru aceste cazuri sunt adecvate, de exemplu, cărucioare mobile de scule și de atelier, în care pot fi depozitate în mod organizat și transportate ușor la locul de utilizare cele mai frecvent folosite unelte și alte instrumente auxiliare. Dacă trebuie deplasate și materiale, în acest scop sunt adecvate cărucioarele pentru materiale sau stații de lucru mobile, care pot fi adaptate cu polițe, sertare sau panouri perforate, pentru orice scop.

Cărucior de montaj

Depozitare optimă

Depozitare

Multe profesii implică faptul că lucrul la un banc de lucru, unde toate cele necesare sunt la îndemână, nu este întotdeauna posibil. Pentru aceste cazuri sunt adecvate, de exemplu, cărucioare mobile de scule și de atelier, în care pot fi depozitate în mod organizat și transportate ușor la locul de utilizare cele mai frecvent folosite unelte și alte instrumente auxiliare. Dacă trebuie deplasate și materiale, în acest scop sunt adecvate cărucioarele pentru materiale sau stații de lucru mobile, care pot fi adaptate cu polițe, sertare sau panouri perforate, pentru orice scop.

Dulapurile cu sertare oferă mult spațiu de depozitare pe o suprafață mică. Sertarele de înălțimi diferite permit atât depozitarea sculelor mari, cât și a pieselor de mici dimensiuni. Compartimentările practice pentru sertare, precum separatoarele din tablă, cutiile din plastic, compartimentele din plastic etc. ajută la păstrarea permanentă a evidenței. Puteți depozita în mod vizibil uneltele, inclusiv cu ajutorul panourilor perforate, care pot fi montate cu ușurință pe perete sau pe bancurile de lucru.

Și în acest context este importantă o planificare bună în prealabil: ce trebuie să fie întotdeauna la îndemână? Ce anume nu se folosește atât de des? Ce greutate au piesele care urmează să fie depozitate? Există pericolul de scurgere a substanțelor depozitate? Pentru substanțele periculoase în recipiente mici există rafturi speciale pentru substanțe periculoase, cu polițe cu grătare și vane de captare în polița inferioară.

În cazul în care substanțele periculoase sunt foarte inflamabile sau trebuie păstrate sub cheie, se recomandă achiziționarea de dulapuri cu încuietoare pentru substanțe periculoase, care sunt ignifuge și prevăzute cu vane de captare pentru lichide. Apropo: agenții de curățare, vopselele și lubrifianții sunt, de asemenea, de regulă, toxici pentru mediul acvatic și prin urmare, trebuie depozitați în dulapuri adecvate.

Depozitarea devine și mai simplă cu următoarele produse:

Lucrați ergonomic

Odată ce echipamentele de bază din atelier sunt stabilite, urmează planificarea detaliilor: se pot face peste tot conexiuni de alimentare cu energie electrică? Ce tipuri de scaune sunt necesare pentru fiecare activitate? Sunt toate posturile de lucru iluminate astfel încât să fie posibilă munca lipsită de oboseală? Conexiunile flexibile de alimentare cu energie electrică pot fi realizate peste tot în atelier, de exemplu, cu un tambur pentru cablu – curentul electric este exact acolo unde este nevoie de el, iar după terminarea lucrării, cablul poate fi depozitat în siguranță, fără a se crea riscuri de împiedicare.

Când vine vorba despre stat jos, taburetele de lucru mobile și scaunele rotative cu reglare a înălțimii cu piston cu gaz conferă flexibilitatea și ergonomia necesară mobilierului – ele sunt adecvate pentru numeroase lucrări și de asemenea, își pot schimba cu ușurință locul de utilizare. Lumina ar trebui instalată astfel încât fiecare post de lucru să fie bine iluminat (cel puțin 500 de lucși), dar, în același timp, să permită lucrul fără reflexii și să fie evitate umbrele. Acest rezultat poate fi obținut printr-o combinație de corpuri de iluminare directă și indirectă în tavan. Lămpile pentru posturile de lucru – de preferință ajustabile în diferite moduri și cu intensitate reglabilă – asigură, de asemenea, existența permanentă a luminii potrivite pentru fiecare activitate.
Lucru ergonomic

Iar aici găsiți produsele pentru o vizibilitate mai bună:

Regula 5S

„Sortare” (japoneză: Seirii): se sortează tot ceea ce nu este necesar la postul de lucru în acel moment.

„Așezare” (Seiton) / ordonare clară: toate lucrurile care sunt necesare se poziționează într-un loc practic. Astfel, lipsa uneltelor etc. poate fi identificată rapid.

„Curățare” (Seiso): postul de lucru se curăță. Complementar, în această etapă se elaborează explicațiile necesare privind fluxurile de lucru.

„Standardizare” (Seiketsu): se stabilesc standardele pentru amenajarea postului de lucru și se implementează în mod analogic.

„Îmbunătățire continuă” (Shitsuke): fiecărui angajat i se solicită să verifice, să cerceteze și să optimizeze pe scurt, însă, pe cât posibil zilnic, respectarea standardelor.

Amenajarea atelierului mg$

Contactați-ne!

Pentru întrebări vă stăm la dispoziție, gratuit.