Siguranța la locul de muncă

Accidente de muncă: cauze și ce puteți face pentru a le preveni

2020/06/12

Ce părere aveți, ce ar putea fi mai periculos pentru dumneavoastră, un rechin sau un scaun? Răspunsul pare la îndemână, dar scaunul este cel de care ar trebui să ne ferim, deoarece este de cinci ori mai probabil să murim în urma unui accident cu un scaun decât să fim uciși de un rechin. Mult mai mulți oameni sunt răniți chiar și de automate de băuturi și gustări sau prăjitoare de pâine care cad, decât de rechini. Dacă doriți să vă feriți de accidente, începeți în imediata apropiere, în viața profesională de zi cu zi. De aceea vă prezentăm aici cum și cu ce puteți preveni accidentele în compania dumneavoastră.

Numărul de accidente de muncă în companiile germane* a scăzut continuu în ultimii ani și a ajuns în 2015 la un nou minim: conform informațiilor furnizate de Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung (Asigurarea obligatorie de accident în Germania), s-au înregistrat 866.056 de accidente de muncă cu obligație de notificare, dintre care 470 fatale. Rata accidentelor a fost de aproximativ 22 de accidente la 1.000 de angajați cu normă întreagă. (*Chiar dacă aici s-a apelat la statistici ale companiilor germane, evoluțiile în Europa sunt similare).

Ce nu spun aceste cifre: uneori, un accident de muncă este „doar” un semnal de alarmă dureros, fără urmări. Alteori însă, din păcate, este o mare nenorocire pentru toți cei implicați și pentru companie. Deoarece un accident mai grav duce deseori la întreruperea producției, concediu plătit și nesiguranță în cadrul personalului. Dar nicio companie nu trebuie să se resemneze că „accidente se întâmplă”, ci le poate preveni: dacă protecția muncii devine o preocupare a conducerii și investind timp și bani în măsuri de siguranță.

Cele mai frecvente tipuri de accidente și contramăsuri

Podeaua alunecoasă duce la accident prin alunecare? Rareori este atât de simplu. Aproape fiecare accident are mai mult cauze și doar combinația de circumstanțe nefavorabile (podea udă) și comportamentul angajaților (distrași) duce la accident. În continuare, vă prezentăm cele mai frecvente trei tipuri de accidente și contramăsurile corespunzătoare.

„Unele industrii sunt pur și simplu periculoase” – este adevărat?

Știți ce industrie este cea mai „periculoasă” și cine se accidentează mai frecvent? Bărbații sau femeile? Riscul de accident depinde foarte mult, dar nu exclusiv, de industrie! Să începem însă cu statistica actuală privind accidentele: cele mai multe accidente au loc în prezent în industria construcțiilor, urmată de industriile „lemn și metal”, precum și „transporturi”. Acestea toate sunt, în același timp, industrii în care lucrează semnificativ mai mulți bărbați decât femei. De aceea, nu mai este o surpriză faptul că 90% din accidentele de muncă sunt atribuite bărbaților.

Cele mai sigure sunt domeniile administrativ și social. Comparativ mai puține accidente se petrec și în „industria materiilor prime și chimică”. La începutul anilor 90, acest domeniu era încă considerat a fi problematic, dar măsuri complexe pentru protecția muncii și a sănătății au îmbunătățit aici considerabil condițiile de muncă. Acest lucru denotă faptul că nicio industrie nu este periculoasă în sine. În plus, protecția muncii reduce efectiv accidentele de muncă!

„Competențele generale” pentru mai multă siguranță la locul de muncă

Ați înlăturat toate sursele de pericol, v-ați instruit angajații și i-ați echipat perfect? Sincere felicitări, ați îndeplinit cele mai importante condiții. Nu uitați însă de „factorii soft”, care pot avea o influență decisivă asupra statisticii accidentelor.

  • Stabiliți un timp măsurabil. Decât o „reducere a accidentelor de muncă” nespecifică, este mai bine să stabiliți cifre concrete într-un interval de timp bine stabilit – și să adaptați măsurile în cazul în care obiectivul nu a fost atins.
  • Priviți ca șansă evenimentele la limita de producere a unui accident. Dacă ceva „nu a mers bine”, nu este suficient să-i mulțumiți îngerului păzitor. Documentați și evenimentele la limita de producere a unui accident și considerați-le ca un imbold pentru a iniția îmbunătățiri.
  • Stimulați o „cultură a erorilor”: încurajați-vă angajații să anunțe pericolele și evenimentele la limita de producere a unui accident, dar și încălcările prevederilor de siguranță. Creați un climat în care greșelile să poată fi soluționate, păstrând în centrul atenției obiectivul general: siguranța la locul de muncă.
  • Credeți în ceea ce faceți. Și invers. Deseori, companiile iau măsuri de formă pentru reducerea riscului de accidente, dar nici măcar proprii manageri nu cred în eficiența acestora. Sondajele au revelat faptul că aceste măsuri nu prea aduc îmbunătățiri. Într-un astfel de caz, este timpul să puneți sub semnul întrebării propriile acțiuni sau poate doar să informați mai bine angajații cu privire la noile măsuri preventive.

Iar dacă acestea încă nu sunt motive suficiente pentru o protecție complexă a muncii: condițiile de muncă sigure și sănătoase pot nu doar să prevină accidentele, ele sporesc și motivația, productivitatea și plăcerea de a munci.

Evitarea accidentelor de muncă wt$
Evitarea accidentelor de muncă mg$

Contactați-ne!

Pentru întrebări vă stăm oricând la dispoziție.