Siguranța la locul de muncă
Accidente de muncă: cauze și ce puteți face pentru a le preveni
Ce părere aveți, ce ar putea fi mai periculos pentru dumneavoastră, un rechin sau un scaun? Răspunsul pare la îndemână, dar scaunul este cel de care ar trebui să ne ferim, deoarece este de cinci ori mai probabil să murim în urma unui accident cu un scaun decât să fim uciși de un rechin. Mult mai mulți oameni sunt răniți chiar și de automate de băuturi și gustări sau prăjitoare de pâine care cad, decât de rechini. Dacă doriți să vă feriți de accidente, începeți în imediata apropiere, în viața profesională de zi cu zi. De aceea vă prezentăm aici cum și cu ce puteți preveni accidentele în compania dumneavoastră.
Numărul de accidente de muncă în companiile germane* a scăzut continuu în ultimii ani și a ajuns în 2015 la un nou minim: conform informațiilor furnizate de Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung (Asigurarea obligatorie de accident în Germania), s-au înregistrat 866.056 de accidente de muncă cu obligație de notificare, dintre care 470 fatale. Rata accidentelor a fost de aproximativ 22 de accidente la 1.000 de angajați cu normă întreagă. (*Chiar dacă aici s-a apelat la statistici ale companiilor germane, evoluțiile în Europa sunt similare).
Ce nu spun aceste cifre: uneori, un accident de muncă este „doar” un semnal de alarmă dureros, fără urmări. Alteori însă, din păcate, este o mare nenorocire pentru toți cei implicați și pentru companie. Deoarece un accident mai grav duce deseori la întreruperea producției, concediu plătit și nesiguranță în cadrul personalului. Dar nicio companie nu trebuie să se resemneze că „accidente se întâmplă”, ci le poate preveni: dacă protecția muncii devine o preocupare a conducerii și investind timp și bani în măsuri de siguranță.
Cele mai frecvente tipuri de accidente și contramăsuri
Podeaua alunecoasă duce la accident prin alunecare? Rareori este atât de simplu. Aproape fiecare accident are mai mult cauze și doar combinația de circumstanțe nefavorabile (podea udă) și comportamentul angajaților (distrași) duce la accident. În continuare, vă prezentăm cele mai frecvente trei tipuri de accidente și contramăsurile corespunzătoare.
Împiedicare, alunecare, cădere
De departe cele mai frecvente accidente se întâmplă din cauza împiedicării, alunecării și căzăturilor. Aceste tipuri de accidente reprezintă o treime din totalul accidentelor de muncă și pot avea urmări dezastruoase. Mai ales căzăturile de pe scări sau schele pot, în anumite condiții, să atragă după sine accidentări grave până la fatale la cap, fără a aminti urmările financiare. Cum puteți împiedica aceste tipuri de accidente?
Folosiți exclusiv echipamente de lucru indicate pentru activitatea dumneavoastră și acordați o atenție deosebită scărilor, treptelor și schelelor bine asigurate. De asemenea, trebuie evitate podelele alunecoase: astfel, covorașele industriale speciale antiderapante previn în mod eficient accidentele prin împiedicare, alunecare, cădere; în atelier, bucătăria profesională sau pe șantier, încălțămintea de protecție antiderapantă, sigură la străpungere, trebuie să fie inclusă în echipamentul de bază al angajaților dumneavoastră.
Sudare, ciocănire, tăiere
A doua cea mai frecventă cauză de accidente este utilizarea greșită a uneltelor și mașinilor. Mai ales la ciocănire, tăiere sau găurire se ajunge deseori la accidentări dureroase. Sunt responsabile uneltele defectuoase, nechibzuința sau lipsa exercițiului? Chiar dacă acest lucru nu poate fi întotdeauna lămurit, puteți face multe: esențiale pentru lucrul în siguranță sunt uneltele care funcționează impecabil și mașinile bine întreținute, o instruire temeinică, echipamentul și îmbrăcămintea de lucru potrivite.
Ce bine că oferim produse pentru protecția muncii, din cap până în picioare, de calitate superioară și care corespund cerințelor de siguranță! Cel mai bine, echipați-vă imediat angajații cu acestea.
Deplasare, claxonare, frânare
Pe locul trei în „topul rușinii” se află accidentele cu echipamente de transport precum lize și stivuitoare cu furci. Mai ales în cazul stivuitoarelor, pericolul de coliziune este mare: dacă conducătorul pierde controlul, chiar și numai pentru scurt timp, vehiculul poate deteriora echipamentele sau poate accidenta persoane. Pentru a preveni acest lucru, rafturile și mașinile trebuie asigurate cu dispozitive de protecție la impact. Suplimentar se recomandă delimitarea și marcarea clară a căilor de acces pentru vehicule și angajați.
Multe modalități diferite de marcare și îngrădire a căilor de acces și a suprafețelor găsiți la Îngrădire și marcaj.
„Unele industrii sunt pur și simplu periculoase” – este adevărat?
Știți ce industrie este cea mai „periculoasă” și cine se accidentează mai frecvent? Bărbații sau femeile? Riscul de accident depinde foarte mult, dar nu exclusiv, de industrie! Să începem însă cu statistica actuală privind accidentele: cele mai multe accidente au loc în prezent în industria construcțiilor, urmată de industriile „lemn și metal”, precum și „transporturi”. Acestea toate sunt, în același timp, industrii în care lucrează semnificativ mai mulți bărbați decât femei. De aceea, nu mai este o surpriză faptul că 90% din accidentele de muncă sunt atribuite bărbaților.
Cele mai sigure sunt domeniile administrativ și social. Comparativ mai puține accidente se petrec și în „industria materiilor prime și chimică”. La începutul anilor 90, acest domeniu era încă considerat a fi problematic, dar măsuri complexe pentru protecția muncii și a sănătății au îmbunătățit aici considerabil condițiile de muncă. Acest lucru denotă faptul că nicio industrie nu este periculoasă în sine. În plus, protecția muncii reduce efectiv accidentele de muncă!
„Competențele generale” pentru mai multă siguranță la locul de muncă
Ați înlăturat toate sursele de pericol, v-ați instruit angajații și i-ați echipat perfect? Sincere felicitări, ați îndeplinit cele mai importante condiții. Nu uitați însă de „factorii soft”, care pot avea o influență decisivă asupra statisticii accidentelor.
- Stabiliți un timp măsurabil. Decât o „reducere a accidentelor de muncă” nespecifică, este mai bine să stabiliți cifre concrete într-un interval de timp bine stabilit – și să adaptați măsurile în cazul în care obiectivul nu a fost atins.
- Priviți ca șansă evenimentele la limita de producere a unui accident. Dacă ceva „nu a mers bine”, nu este suficient să-i mulțumiți îngerului păzitor. Documentați și evenimentele la limita de producere a unui accident și considerați-le ca un imbold pentru a iniția îmbunătățiri.
- Stimulați o „cultură a erorilor”: încurajați-vă angajații să anunțe pericolele și evenimentele la limita de producere a unui accident, dar și încălcările prevederilor de siguranță. Creați un climat în care greșelile să poată fi soluționate, păstrând în centrul atenției obiectivul general: siguranța la locul de muncă.
- Credeți în ceea ce faceți. Și invers. Deseori, companiile iau măsuri de formă pentru reducerea riscului de accidente, dar nici măcar proprii manageri nu cred în eficiența acestora. Sondajele au revelat faptul că aceste măsuri nu prea aduc îmbunătățiri. Într-un astfel de caz, este timpul să puneți sub semnul întrebării propriile acțiuni sau poate doar să informați mai bine angajații cu privire la noile măsuri preventive.
Iar dacă acestea încă nu sunt motive suficiente pentru o protecție complexă a muncii: condițiile de muncă sigure și sănătoase pot nu doar să prevină accidentele, ele sporesc și motivația, productivitatea și plăcerea de a munci.
Contactați-ne!
Pentru întrebări vă stăm oricând la dispoziție.