Înapoi
Ghid pentru articolele de birou

Ghid despre echiparea locului de muncă

Ecranele dumneavoastră sunt poziționate la înălțimea potrivită? Este suprafața de lucru destul de mare? V-ați asigurat că suprafețele nu au reflexii deranjante? Aveți destul loc pentru picioare la masă? Chestiunile de bază privind echiparea locului de muncă: cum să lucrați într-un mod mai sănătos și mai eficient.

Echipamentele moderne pentru birou asigură protecția sănătății

E în interesul fiecăruia dintre noi să ne protejăm sănătatea; este și prioritatea numărul unu a fiecărei întreprinderi, însă bolile sau perioadele de concediu medical rezultate în urma îmbolnăvirilor duc la costuri mari pentru întreprinderi.

Mai mult de un sfert (27,2%) dintre concediile medicale au fost luate din cauza afecțiunilor musculoscheletice, tipice pentru lucrul într-un birou. Aceste cifre arată că protecția sănătății este absolut necesară la birou, deoarece munca de birou este strâns corelată cu un nivel înalt de stres psihologic. Aici intervine planificarea ergonomică a spațiului de lucru și a încăperii de lucru, pentru a reduce din greutățile oamenilor, ceea ce reprezintă o sarcină ce presupune respectarea regulilor aplicabile privind organizarea spațiului de lucru.

Ghid despre echiparea locului de muncă wt$

Câteva exemple importante:

  • Șederea într-o poziție a corpului statică afectează mușchii și coloana. Scaunele de lucru corect proiectate ergonomic oferă o „poziție dinamică” și împiedică apariția de consecințe negative pentru sănătate și calitatea muncii.

  • Înălțimile nepotrivite pentru lucru duc la poziții dureroase ale corpului. Posturile de lucru reglabile pe înălțime oferă fiecăruia șansa la o postură optimă.

  • Lipsa de mișcare afectează eficiența fizică și mentală, reduce activitatea musculară și circulația sângelui și afectează elasticitatea discurilor intervertebrale. Locurile de muncă solicitante din punct de vedere fizic duc la apariția riscurilor asupra sănătății și a costurilor privind îngrijirile. De aceea este nevoie de spațiu de mișcare suficient și la postul de lucru, dar și în încăperi.

  • Strălucirea directă și reflectată apărută în cazul lucrului în fața unui ecran afectează vederea. De aceea, instalarea unei protecții non-reflectorizante a ecranului este neapărat necesară.

  • Iluminarea insuficientă sau incorectă a încăperii are consecințe asemănătoare. Trebuie să fie ajustată în funcție de amplasamentul postului de lucru și a sarcinilor care trebuie îndeplinite.

  • Distragerile vizuale și acustice afectează concentrarea și reprezintă motive „preexistente” de greșeală. Sistemele acustice de perete duc la difuzia zgomotelor chiar și din spații mari.
Ghid despre echiparea locului de muncă wt$

Echipamentele de birou performante oferă șansa la menținerea și stimularea capacității de lucru. Acestea asigură protecția preventivă a sănătății, sprijină menținerea nivelului de motivație și angajament al angajaților și reduc riscurile asupra sănătății și costurile privind îngrijirile.

Modul în care ar trebui să arate locurile de muncă este reglementat de regulamentul privind lucrul în fața unui ecran (BildschirmV) și alte asemenea documente care susțin și rezumă cele mai importante detalii privind cunoștințele despre munca de birou și ergonomie.

Reguli importante privind echiparea locului de muncă

Sprijin – nu bețe în roate

  • Suprafață de lucru obligatorie și reglementată de 1,28 m²:
  • Posturi de lucru cu o singură suprafață = lăț. 1600 mm x ad. 800 mm (în orice punct)
  • În total 1,28 m², ad. 800 mm (în orice punct).
  • Excepție: Posturile de lucru cu spațiu restrâns privind suprafețele de lucru pot avea o lățime redusă la 1200 mm.
  • Înălțimea de lucru nu este egală cu înălțimea mesei. Înălțimea de lucru este diferită în funcție de fiecare persoană.
  • Înălțimea maximă de lucru nu ar trebui să depășească 750 mm
  • Posturile de lucru reglabile pe înălțime trebuie să aibă un interval de reglare începând de la 680 până la 760 mm
  • Înălțimea de lucru pentru sarcini manuale sau în fața unui ecran trebuie să fie aceeași, diferența de înălțime se va obține prin coborârea suprafeței de lucru

Da mișcării, nu punerii în pericol!

Spații libere de mișcare la „posturile de lucru desemnate fiecăruia” de cel puțin 1,5 m², în niciun punct mai puțin de 1 m lățime și 1 m adâncime. Fără suprapunere cu alte suprafețe, cu excepția zonei de intrare în posturile de lucru desemnate fiecăruia, precum și a suprafețelor funcționale pentru mobilierul din propriul post de lucru, în cazul în care nu există puncte de prindere, zdrobire sau impact.

Libertate pentru picioare – libertate de mișcare

Spațiul liber, neajustat pentru picioare la postul de lucru trebuie să aibă o lățime de cel puțin 600 mm și o înălțime de 650 mm (chiar mai bine, de 690 mm). Echiparea posturilor de lucru și a încăperilor astfel încât să fie posibilă schimbarea permanentă a poziției – pentru stat jos, stat în picioare și mișcare.

Echiparea posturilor de lucru cu ecrane

Alegeți tipul de post de lucru în funcție de sarcini

  • pentru lucrul exclusiv în fața unui ecran – posturi de lucru cu o singură suprafață
  • pentru lucru mixt – posturi de lucru cu o singură suprafață sau cu mai multe suprafețe


Ajustați unghiul posturilor de lucru în funcție de sarcini:

  • lucru sistematic – 90° sau ideal 45°, suprafață de lucru cu utilaje coborâtă față de cea pentru lucru manual
  • lucru cu documente – în ordine la 30° și la 60°, ideal la 45°, ambele suprafețe de lucru la aceeași înălțime

Totul e mai bun la înălțime
Primul rând de pe ecran maximum la nivelul ochilor.

Fără strălucire
Împiedicați apariția strălucirii directe și reflectate: nicio fereastră sau suprafață luminoasă ori luminată în spatele ecranului sau în spatele utilizatorului. Proporția potrivită privind contrastele apărute în urma densității luminii. Direcția privirii utilizatorului paralelă cu fereastra.

Recunoaștere în loc de ghicitoare

Reglați nivelul de luminozitate al mediului înconjurător: sistem ajustabil de protecție împotriva luminii obligatoriu. Dacă este posibil, poziționați ecranul în adâncimea spațiului, în mijlocul acestuia.