Proiecte și referințe

Gândirea alb-negru

Atunci când a construit noua unitate de producție, Zott s-a bazat pe planificarea și produselekaiserkraft: au fost construite noi ateliere, camere frigorifice și hale frigorifice, iar spațiile comune au fost nou concepute.

Compania Zott

Zott este o mare fabrică de produse lactate, cu sediul în Mertingen, Bavaria, o localitate cu 4000 de locuitori, aflată la jumătatea drumului dintre München și Nuernberg. Această întreprindere de familie are o istorie de 90 de ani și este acum administrată de a treia generație. Cu o cifră de afaceri de cca. 900 milioane euro și aproximativ 2150 de angajați, Zott este una dintre principalele lăptării din Europa. „Lăptăria deliciilor” produce specialități din iaurt, brânză și de desert în mai multe fabrici din Germania și Polonia și își distribuie produsele lactate în peste 75 de țări. Printre cele mai cunoscute mărci nemțești se numără Monte, Zott Sahnejoghurt și Zottarella.

În 2014, Zott a intrat în segmentul produsele de panificație prin introducerea pe piață a „Monte Snack”, ceea ce a făcut necesară construirea unei unități suplimentare de producție la sediul principal. Noua hală de producție ar fi trebuit să devină funcțională în primăvara anului 2017 și să fie noul loc de muncă pentru aproximativ 60 de angajați. Mai lipsea doar amenajarea interioară.

Zott ler
Sediul Zott în Mertingen

Proiectul

Pentru echipamentele de depozit și producție din noua clădire, Rudolf Fischer (Achiziții indirecte, Zott), a pornit în căutarea unui partener, care să planifice și să implementeze amenajarea în mod profesional – și care îndeplinește în același timp cerințele stricte de igienă din industria alimentară. Astfel, Zott a intrat în contact cu kaiserkraft în cadrul Târgului de Logistică internă LogiMAT din 2015. Colaborarea celor două societăți a vizat apoi echiparea atelierelor, camerelor frigorifice și halelor frigorifice, precum și reproiectarea amenajării spațiilor comune.

Amenajarea spațiilor comune și capcanele sale

Zott ler

Faza de proiectare a amenajării spațiilor comune a început în 2015. În primă fază au existat numeroase întâlniri la fața locului, în vederea configurării vestiarelor și acorduri cu biroul de arhitectură contractat, precum și cu comitetul întreprinderii; ulterior a fost comandat echipamentul pentru spațiile comune pe două etaje, cu un volum total de 240.000 euro, în mai 2016. Nu în ultimul rând datorită faptului că, în comparație cu concurenții, kaiserkraft a prezentat conceptul de proiectare mai bun.

Cele mai mari provocări ale acestui proiect au fost cerințele stricte de igienă și specificațiile speciale ale clientului, de exemplu ventilațiile forțate care trebuiau implementare în fiecare compartiment individual al vestiarelor. Această provocare a fost soluționată cu ajutorul unor supape manuale cu valoare nominală în interiorul vestiarelor. Pentru a preveni depunerea prafului și murdăriei, în cazul banchetelor s-a optat pentru panouri HPL (High Pressure Laminate) continue și pentru dulapuri independente proiectate cu acoperiș înclinat. Acest lucru împiedică, de asemenea, folosirea acoperișurilor vestiarelor în scopuri de depozitare. Nici prinderile de perete și plintele nu au prezentat colțuri și muchii.

Separarea alb-negru la Zott

În cazul unui producător de produse alimentare precum Zott, amenajarea conformă din punct de vedere al igienei spațiilor comune implică și stații de igienizare, precum și separarea în zone negre și albe. Ceea ce înseamnă că îmbrăcămintea de stradă (negru) trebuie separată strict de îmbrăcămintea curată de lucru (alb) – ca urmare, nu trebuie proiectate inteligent doar traseele, ci trebuie prevăzut și montat câte un dulap pentru îmbrăcăminte neagră, un dulap pentru îmbrăcăminte curată și un dulap de echipamente pentru fiecare angajat.

Un aspect deosebit al proiectului a fost faptul că unele dintre vestiare au fost concepute pentru compartimentarea încăperilor și „ghidajele obligatorii” (acesta este termenul oficial de specialitate pentru accesul angajaților), în vederea orientării angajaților simultan în direcția corectă, prin stația de igienizare. Cu o astfel de stație de igienizare obligatorie, accesul în spațiile de producție este permis doar după ce angajatul a îndeplinit toate măsurile necesare de igienă.

În plus, au fost amenajate „coridoare negre”. Acestea sunt separate strict de spațiile controlate din punct de vedere igienic și destinate doar angajaților, care nu sunt supuși regulilor de igienă – și bineînțeles furnizorilor de îmbrăcăminte curată. Cum ajunge angajatul din spațiul controlat din punct de vedere igienic la îmbrăcămintea sa curată de lucru – fără a accesa coridoarele negre? Prin vestiare!

De la negru la roșu

Dar să o luăm de la început. Spațiile comune sunt împărțite în diferite niveluri de igienă, marcate prin culori. La începerea lucrului, angajații pornesc de la negru (practic nivelul de igienă 0) și ajung de acolo în zona verde (nivelul de igienă 1). Aici își depun o parte din îmbrăcămintea de stradă și își pot agăța încălțămintea pe o instalație de uscare a pantofilor, care a fost de asemenea furnizată de kaiserkraft.

Zott ler

Pe pereți pare că angajații au dulapuri încorporate din oțel în fața lor. De fapt, vestiarele au o deschidere spre coridorul din spatele peretelui: în compartimentul pentru pălării, pe partea posterioară a dulapului pentru îmbrăcăminte albă, a fost integrată o ușiță prin care angajații primesc zilnic îmbrăcămintea sterilă de lucru. Astfel, furnizorul de îmbrăcăminte curată nu trebuie să acceseze zona igienică, ci poate introduce hainele de pe coridorul negru. kaiserkraft a aplicat același principiu și pentru dulapurile de depozitare a rufelor. În următoarele zone, portocalii și roșii, angajații își îmbracă hainele de lucru, printre altele și își lasă obiectele personale. La finalul zilei, ordinea este mai mult sau mai puțin inversă. kaiserkraft a livrat vestiarele pentru spațiile comune în septembrie 2016, în decembrie au fost finalizate, iar în ianuarie 2017 a avut loc predarea.

Zott ler

Pasul următor: camere frigorifice și atelier

Zott ler

Într-o comandă ulterioară, kaiserkraft a preluat și toate rafturile pentru camerele frigorifice și echiparea completă a atelierului. Echipa de proiect a avut provocări complet diferite față de spațiile comune. Aici, accentul era pus pe proiectarea statică, pe care kaiserkraft a realizat-o în strânsă colaborare cu inspectorii săi pentru rafturi, în interesul clientului. Soluția din acest caz a fost de a turna, încă din faza de construcție, profiluri IPE (suporturi din oțel cu profil I) în podea, pentru distribuirea sarcinii. Pentru ca rafturile pentru paleți să poată fi montați și ulterior, a fost necesar ca tijele filetate să fie sudate în prealabil. Pentru rafturile din oțel a fost necesar ca montatorii să lucreze cu o precizie de 2,5 mm.

Bineînțeles, kaiserkraft a pus imediat la dispoziția clientului și studiul structural, precum și documentația și prima recepție a instalației. Toate rafturile pentru sarcini grele au fost livrate zincate la cald. De asemenea, atelierele și sistemul aferent de rafturi pe două niveluri au fost livrate și finalizate în aprilie 2017.

Concluzia managerului de proiect Béla Bezold de la kaiserkraft: „Cerințele stricte de igienă, în cazul unui producător de produse alimentare precum Zott, nu permit compromisuri. Nici produsele obișnuite nu se potrivesc câteodată. În acest proiect, lucrul la detalii și abordarea specifică a cerințelor speciale au reprezentat o sarcină interesantă și plină de provocări.”

Înapoi la pagina de proiecte

Zott ler
Rudolf Fischer și Béla Bezold la recepție

Contact pentru consultanță, planificare și analiză a nevoilor

Dacă doriți, de asemenea, să planificați un proiect, luați legătura cu noi. Experții noștri vă oferă cu plăcere consultanță și vă susțin în mod competent.