Proiecte și referințe

Helgoland – rafturi pe mare

La kaiserkraft nu avem astfel de proiecte în fiecare zi: câteva sute de lăzi și navete stivuibile, la care se adaugă rafturi cu design personalizat pentru echipamente speciale de depozitare. Și mai neobișnuită a fost locația: o insulă în mijlocul mării – Helgoland.

Proiectul

La 35 km nord-vest de insula Helgoland se află parcul eolian „Nordsee Ost”, nou pus în funcțiune de RWE Innogy în anul 2014. Cheltuielile pentru asistența necesară celor 48 de instalații eoliene sunt ridicate în comparație cu turbinele eoliene de pe uscat și nu pot fi planificate întotdeauna.

Deși o instalație eoliană individuală necesită lucrări de mentenanță doar de două până la patru ori pe an, este nevoie de drumuri zilnice în parcul eolian – în măsura în care condițiile meteo le permit. Pentru a evita măcar deplasările mai lungi către porturile continentale (57 km până la Cuxhaven și 115 km până la Bremerhaven), era necesară o bază pe apă.

RWE Innogy ler
RWE Innogy ler

Această problemă a putut fi rezolvată împreună cu municipalitatea Helgoland. În portul sudic al insulei, complet renovat, a apărut o clădire mare de operațiuni. Licitația pentru amenajarea spațiului de depozitare de acolo a fost câștigată de kaiserkraft.

Provocarea

Dotarea unei astfel de stații de service și exploatare cu echipamente de depozitare structurate, reprezintă o sarcină ambițioasă chiar și în condiții normale, care abia poate fi gestionată fără susținerea unor companii specializate. Bineînțeles, provocarea a fost cu atât mai mare pentru un depozit „în mijlocul mării”.

În acest caz a mai existat o altă particularitate: stația trebuie să deservească două companii diferite deopotrivă. Pe de o parte, angajații companiei de exploatare RWE Innogy, care se ocupă în principal de fundamente, iar pe de altă parte specialiștii producătorului de turbine Senvion SE, care se ocupă de instalația eoliană în sine, de „morile de vânt”.

kaiserkraft și-a asumat provocarea. „Această comandă ne-a bucurat în mod deosebit și nu doar datorită volumului”, spune Directorul Regional de Vânzări kaiserkraft, Thorsten Oest. „Totodată tema energiei eoliene se potrivește bine angajamentului nostru în ceea ce privește sustenabilitatea. În plus, cu cât cerințele și ideile clienților sunt mai speciale, cu atât există mai mult potențial de dezvoltare și îmbunătățire pentru noi. Atunci profităm de dialogul cu clienții, furnizorii și angajații.”

Începând de la planificare și până la recepția din luna iunie 2014, kaiserkraft s-a ocupat de subiectul Helgoland timp de patru luni și jumătate. În total, pe insulă au lucrat zece angajați, printre care și specialiștii furnizorului SCHULTE Lagertechnik, care au contribuit în mod special prin expertiză.

Implementarea

Clădirea cu două etaje pentru stația de service și exploatare Helgoland se află pe o suprafață de 1200 metri pătrați. O jumătate găzduiește vestiare și băi, birouri, săli de recreere și de conferință, precum și camera de control pentru administrarea parcului eolian. În total, în clădire pot lucra 50 de angajați.

În cealaltă jumătate a fost construit un depozit pe 600 metri pătrați. În baza cerințelor speciale, la începerea lucrărilor, spațiul a fost împărțit în două unități de depozitare separate, de către SCHULTE și kaiserkraft. Acestea au fost despărțite prin garduri de sârmă, uși glisante și instalație de închidere. Mecanicii firmelor respective au chei, care le permit accesul din hală la propriile depozite speciale.

Personalul din depozit, dimpotrivă, are acces complet și din depozit și poate aproviziona tehnicienii foarte rapid și corect folosind un sistem special de distribuție. Echipamentul folosit include, printre altele, orificii de servire și șapte dulapuri cu uși batante. Prelucrarea rapidă a comenzilor este posibilă datorită utilizării a 200 de navete euro stivuibile de volum mare (60 x 40 cm) și cca. 400 de cutii de depozitare deschise.

Sistemul de rafturi folosit (inserabil) de 5 metri înălțime este format din 700 de polițe MULTIplus 150 (capacitate portantă 150 kg cu bordură de 25 mm). La acestea se adaugă spații de depozitare pentru până la 150 de paleți, respectiv produse voluminoase și deosebit de grele. Cu ajutorul a două platforme cu structură din oțel a fost creată o suprafață suplimentară de depozitare de 110 metri pătrați. Astfel, suprafața limitată de depozitare poate fi folosită în mod optim.

Noi experiențe

RWE Innogy ler
În stația de operațiuni și de bază se regăsește aproape întregul sortiment {cms.var.company_name}: de la tehnologie de depozit, echipamente pentru amenajarea spațiilor comune și depozitarea substanțelor periculoase, până la dispozitive de transport.

Privind în urmă, poate părea o misiune rapidă și implementată fără probleme. Însă până la predarea cu succes a depozitului în iunie 2014 au existat anumite dificultăți, pe care echipa a fost nevoită să le depășească. Iar o trăsătură a devenit importantă pentru toți cei implicați: răbdarea. De aceea, colegul lui Thorsten Oest, Key Account Managerul Marc Kirchhoff, este încă impresionat de proiect, nu doar datorită amplorii și circumstanțelor incitante. Își amintește bine provocările deosebite: în special de transportul complicat și greu de planificat către Helgoland: „Există doar o singură companie autorizată să transporte mărfuri către Helgoland”, povestește Marc Kirchhoff, adăugând: „În plus, sunt necesare ambalaje speciale de transport maritim. Iar în cele din urmă, traversarea către insulă nu este posibilă oricând – fiind, înainte de toate, dependentă de vreme.” Este pur și simplu mult mai dificil de ajuns la o insulă din larg, decât la obiective pe uscat sau în apropierea coastei.

Thorsten Oest completează: „Chiar și coordonarea diverșilor furnizori a fost complicată în aceste condiții. Practic, acolo se regăsea întreaga gamă de produse din catalog: de la tehnologie de depozit, echipamente pentru spații comune, echipamente pentru atelier, depozitarea substanțelor periculoase și până la dispozitive de transport. Totul trebuia să fie pregătit exact și la momentul convenit pentru a putea fi expediat.”

Angajații implicați puteau ajunge relativ simplu la insulă, în principiu – în 75 de minute, cu o navă de mare viteză, din Cuxhaven. Cel puțin, atunci când totul decurgea conform planului. Condițiile meteorologice s-au jucat adesea cu planurile noastre: transporturile deveneau imposibile din scurt, iar echipele de montaj nu își puteau respecta termenele. Totul trebuie replanificat.

Locație unică: Helgoland

Singura insulă a Germaniei care nu este situată în apropierea coastei continentale are – cu insula alăturată „Düne” – doar 1,7 kilometri pătrați și se află la 48 km de țărm, în Marea Nordului. Din punct de vedere administrativ, municipalitatea independentă aparține districtului Pinneberg (Schleswig-Holstein). La finalul anului 2013 avea 1356 de locuitori. În ultimele decenii, locul unic în lume a fost o destinație populară de vacanță, în special pentru excursioniști și iubitori de natură. Insula este renumită și pentru păsările sale unice. Iar pentru că numărul de turiști este în scădere, comunitatea creează acum un nou pilon, ca loc al industriei durabile de energie electrică. În portul sudic renovat există spațiu care însumează 10000 metri pătrați disponibili. Și aici a fost acordată atenție protecției mediului: de exemplu, clădirea stației de service și exploatare descrisă a fost construită exclusiv cu materiale durabile.

RWE Innogy ler

Un rezultat pozitiv

RWE Innogy ler
Finalizare de succes: depozitul complet echipat a fost predat în iunie 2014.

În ciuda, sau poate chiar din cauza, obstacolelor mai mari de pe drumul către obiectiv, Thorsten Oest și Marc Kirchhoff, precum și partenerii lor de la SCHULTE Lagertechnik, consideră că au avut un rezultat pozitiv. În final, o sarcină foarte complexă a putut fi soluționată spre satisfacția tuturor. „A fost plăcut să putem implementa liniile directoare ale companiei noastre”, spune Thorsten Oest. „Chiar și în cazul unul proiect atât de complex, am putut oferi totul, de la planificare până la realizare. Datorită consultanței individualizate și competențele de specialitate de la fața locului, împreună cu clientul am putut atinge obiectivul mai eficient și implicit mai economic. Și toate acestea într-un proiect atât de sustenabil.”

Viitorul este al energiei eoliene

Odată cu amendamentul Legii privind energiile regenerabile (EEG 2014), guvernul federal a dat definitiv undă verde implementării tranziției energetice. Iar cu acest imbold al certitudinii juridice, sectorul energetic va investi tot mai mult în producția sustenabilă de energie electrică. Cea mai mare pondere de energie verde va fi produsă în viitor de instalații eoliene performante, aflate la depărtare mai mare de coastă. Până în anul 2030 vor fi instalate instalații offshore suplimentare, cu o putere totală de până la 15000 megawați.

Contact

Dacă doriți, de asemenea, să planificați un proiect, luați legătura cu noi. Experții noștri vă oferă cu plăcere consultanță și vă susțin în mod competent.