Creșteți productivitatea cu lumina potrivită

Iluminare optimă la postul de lucru

2020/09/27

O știm din proprie experiență: uneori, într-o dimineață întunecată de toamnă, drumul spre serviciu este dificil. Lumina reprezintă un metronom important pentru ceasul nostru intern și susține producția de hormoni, precum melatonina și serotonina.

Aceștia au la rândul lor un impact enorm asupra productivității noastre. Dacă lumina stimulează hormoni pentru o stare de bine, creierul aduce celulele noastre în cea mai bună formă. Devenim mai eficienți mental și fizic – productivitatea noastră crește.

Cu toate acestea, capacitatea de performanță umană are limite și variază pe parcursul zilei. Cu lumina potrivită la momentul potrivit, ne putem regla bioritmul și optimiza astfel productivitatea. Cine se gândește acum la postul său de lucru, își poate imagina cu ușurință ce efecte pozitive are iluminarea optimă asupra performanței personale.

Conceptele de iluminat bine proiectate au devenit posibile abia după introducerea LED-urilor

Cei care lucrează în spații de birouri închise, se bucură doar rareori de lumina naturală. De aceea, designerii de birouri și experții în ergonomie se preocupă, din anii șaptezeci, cu lumina potrivită pentru mediul de lucru. Până atunci, era aplicată regula simplă: dacă este prea întuneric, apăsați comutatorul de lumină. Totuși, becul incandescent convențional și-a atins adesea limitele, care au dispărut abia odată cu introducerea becurilor LED la sfârșitul anilor 2000.

De atunci, conceptele de iluminat pentru postul de lucru s-au îmbunătățit considerabil.

Factor flexibilitate

Posibilitățile de utilizare ale becurilor LED în vederea iluminării optime a spațiului de lucru sunt aproape nelimitate: acestea sunt compacte, solide, ușor de utilizat și au aproape toate formele.

Factor calitatea luminii

Chiar dacă lumina albăstruie și timpii de pornire mari au redus farmecul LED-urilor pentru o lungă perioadă de timp, calitatea luminii este semnificativ mai mare astăzi, decât a oricărui alt tip de bec. Randamentul luminos este eficace, intensitatea luminoasă enormă, iar lumina LED nu mai este între timp nici rece, nici neplăcută.

Factor sustenabilitate

Apropo, becurile LED strălucesc în comparație cu alte becuri, prin consumul lor extrem de economic, generarea redusă de căldură și o durată de viață record.

În timp ce lumina slabă duce la pierderi de productivitate, iar lumina insuficientă poate chiar îmbolnăvi, sistemele moderne de iluminat pe bază de LED-uri, permit condiții de iluminare la postul de lucru, care sunt foarte apropiate de spectrul de lumină naturală a soarelui.

kaiserkraft oferă soluții profesionale de iluminat cu LED pentru orice domeniu. Cu iluminarea adecvată îndepliniți condiția pentru mai multă performanță și motivație. Descoperiți acum lumina pe măsură.

Cu ajutorul LED-urilor pot fi obținute condiții de iluminat ergonomice, care au un efect pozitiv asupra puterii de concentrare, satisfacției și productivității angajaților dumneavoastră.

Dar cum arată iluminarea optimă la postul de lucru?

Legea stabilește cât de luminos trebuie să fie un post de lucru

Legea privind protecția muncii reglementează cerințele fundamentale referitoare la condițiile de iluminat pentru postul de lucru. Conform Ordonanței privind locurile de muncă, încăperile de lucru ar trebui să aibă o cotă de lumină naturală de minimum 2 procente și o linie de vedere spre exterior – cu excepția cazurilor în care condițiile structurale de la locurile de muncă, precum gările sau aeroporturile, nu permit acest lucru.

Suprafețele translucide, care permit pătrunderea luminii, precum ferestre și luminatoare trebuie să reprezinte minimum 10 procente din amprenta încăperii, iar în cazul activităților cu „sarcini vizuale dificile” minimum 20 de procente. Ușile și pereții contează, de asemenea, în măsura în care sunt vitrate.

Acestea sunt cerințele legale generale cu privire la condițiile de iluminat pentru postul de lucru. Depinde însă de tipul activității, dacă angajații dumneavoastră le consideră ca fiind bune sau rele.

Și experții în iluminat sunt de acord în această privință și recomandă, de aceea, valori de lucși în funcție de mediul individual de lucru.

Creșteți productivitatea cu lumina potrivită: iluminare optimă la postul de lucru wt$

Am adunat pentru dumneavoastră mai multe informații cu privire la iluminarea optimă la postul de lucru, în ghidul nostru cuprinzător de cumpărături.

În cinci pași către lumina perfectă la postul de lucru

Gama de opțiuni de proiectare este enormă și variază de la sfaturi cotidiene ușor de realizat, la concepte complexe de iluminat. Pentru companiile care vor să facă un pas în plus față de ceea ce prevede Legea privind protecția muncii, există astăzi numeroase sisteme de iluminat cu tehnologie de ultimă oră.

„Sistemele moderne lucrează cu senzori, care nu înregistrează doar prezența angajaților, ci inclusiv procentul de lumină naturală și își reglează automat intensitatea în mod corespunzător”, spune expertul în iluminat Jürgen Waldorf.

Creșteți productivitatea cu lumina potrivită: iluminare optimă la postul de lucru wt$

Așadar, cum ar trebui să abordați proiectarea conceptului dumneavoastră de iluminat?

  • De sus
    Lumina trebuie să cadă de sus, asemenea luminii naturale. Aceasta nu este doar percepută ca fiind naturală, ci crește și puterea de concentrare a angajaților dumneavoastră.
  • Culoarea potrivită
    Temperatura culorii, specificată în Kelvin, este decisivă. Lumina soarelui la prânz are între 5.500 și 5.800 Kelvin, iar la această lumină, oamenii sunt deosebit de productivi.
  • Atenție, însă
    Performanța la cel mai înalt nivel nu este o stare permanentă. De aceea, angajații dumneavoastră ar trebui să aibă posibilitatea de a regla lumina în mod individual – de exemplu, să îi scadă intensitatea în timpul pauzelor.
  • Combinare corectă
    Folosiți lumină artificială și lumină naturală pentru a evita reflexele. Amplasați posturile de lucru în unghi drept față de fereastră și folosiți jaluzele.
  • Direct și indirect
    Alegeți o combinație între lumină directă și indirectă. Cel mai bine funcționează lămpile de birou cu intensitate variabilă, în completarea luminii din plafon.

Unii din principalii inovatori pentru concepte de iluminat sunt inginerii de la Waldmann. Compania medie din Villingen-Schwenningen s-a specializat în soluții de iluminat pentru domeniul industrial, birou, îngrijire și sănătate. Vizitați magazinul nostru specializat Waldmann!

„Human Centric Lighting” este lumină biodinamică

Iluminarea adaptată bioritmului uman crește propria performanță – iar cine se simte bine, lucrează mai productiv. Becurile care pot fi controlate prin aplicații de pe smartphone, nu mai sunt o noutate. „Human Centric Lighting” reprezintă concepte de iluminat, care creează condiții optime de lucru cu doza potrivită de lumină.

Cine are nevoie de un mic impuls dimineața pentru rutina sa, se poate baza, pe lângă un duș rece și o cafea caldă, pe aceste noi posibilități control digital al sistemelor de iluminat. Lumina puternică poate părea un pic neplăcută, dar acționează ca un stimul natural asupra propriului bioritm. Iluminarea pe parcursul întregii zile poate fi presetată automat – inclusiv o atmosferă caldă de apus de soare, către finalul zilei.

Experți, precum consultantul Feng Shui Günther Sator și Hans-Jürgen Hentschel, autor și medic specialist în psihosomatică, se ocupă de decenii cu influența luminii asupra performanței oamenilor și presupun creșteri de productivitate de până la 20 la sută.

Ce companie își poate permite să nu investească în iluminarea optimă la postul de lucru, având în vedere acest potențial?

Creșteți productivitatea cu lumina potrivită: iluminare optimă la postul de lucru mg$

Contactați-ne!

Pentru întrebări vă stăm gratuit la dispoziție.