Înapoi
Ghid de produse de mediu

Bazele curățării cu presiune

Bazele curățării cu presiune – care este tipul de curățare adecvat pentru fiecare tip de murdărie.

Cum aderă murdăria?

Murdăria poate adera pe suprafețele obiectelor, în trei moduri diferite:

1. Atracție electrostatică:
Dacă o suprafață are o sarcină electrostatică diferită față de cea a murdăriei, aceasta aderă din cauza forței de atracție opuse.

Bazele curățării cu presiune 076

2. Reacție chimică:
O reacție chimică modifică suprafața, ceea ce o face să pară murdară.

Bazele curățării cu presiune 075

3. Blocare structurală:
Murdăria rămâne prinsă într-o suprafață rugoasă și aderă pe aceasta.

Bazele curățării cu presiune 074

Cum este aplicată știința adeziunii murdăriei în procesul de curățare?

Obiectivul curățeniei este să distrugă legăturile dintre murdărie și suprafețe. În acest scop, pentru curățarea cu presiune se utilizează factori mecanici, termici și chimici.

Mecanic

Performanța unui aparat de curățare cu presiune este influențată de cei patru factori: debit, presiunea pompei, distanța de pulverizare și unghiul de pulverizare.

În acest caz este importantă presiunea de impact, adică forța de impact a jetului de apă în raport cu unitatea de suprafață care trebuie curățată. Aceasta depinde de

  • Distanța de pulverizare: se recomandă o distanță între 10 și 30 cm, deoarece presiunea scade rapid pe măsură ce distanța devine mai mare.
  • Unghiul de pulverizare: unghiul ar trebui ales în funcție de nivelul de murdărie. Murdăria persistentă necesită un unghi de 0 – 25°, cea de nivel mediul de 25 – 50°, iar murdăria ușoară se curăță la un unghi de 50 – 80°.
  • Presiunea duzei: în funcție de cantitatea de apă și diametrul duzei, aceasta nu oferă decât o creștere mai puțin proporțională a presiunii de impact la o presiune mai ridicată.
  • Cantitatea de apă: prin creșterea cantității, se poate obține o creștere rapidă a presiunii de impact. Aceasta ușurează, de asemenea, evacuarea murdăriei, fiindcă o atomizare mai redusă se produce inclusiv la distanțe mai mari.

Termic

Procesele chimice sunt accelerate prin aplicarea de căldură, ceea ce dizolvă mai repede, de exemplu, grăsimile și uleiurile. De asemenea, timpul de uscare scade datorită încălzirii obiectului curățat. Acest lucru duce la rezultate mai bune și la scurtarea timpului necesar pentru curățare, cu până la 40%. Cu toate acestea, creșterea distanței de pulverizare determină o scădere a temperaturii.

Chimic

În cazul în care creșterea presiunii de impact sau a temperaturii nu oferă rezultate satisfăcătoare, este necesară utilizarea agenților de curățare chimici. Aceștia au un efect pozitiv asupra puterii de umezire, emulsionării sau a reacțiilor chimice directe cu particulele de murdărie.

Adecvarea agenților de curățare este determinată de nivelul pH și de suprafața care trebuie tratată. Așadar, agenții acizi, cu un pH de 0 – 6, sunt folosiți pentru depuneri de calcar sau de urină, rugină sau alți oxizi, în timp ce cei alcalini, cu un pH între 8,5 și 14, sunt utilizați pentru uleiuri, grăsimi, smoală și funingine. Agenții de curățare neutri reprezintă alegerea potrivită pentru suprafețe sensibile, cu depuneri ușoare de ulei și grăsime. Nivelurile extrem de acide sau alcaline pot conduce, însă, la deteriorarea aparatului de curățare cu presiune și a obiectului sau pot încălca inclusiv legislația privind apele uzate. De asemenea, prelungirea duratei de acționare a agenților de curățare chimici poate provoca daune. În general, prelungirea duratei de acționare este eficientă doar până la un anumit punct, fiindcă intensitatea de curățare se apropie de un prag limită, pe măsură ce timpul trece. Înmuierea prealabilă, în apă, a straturilor grosiere de murdărie, are un efect pozitiv asupra timpului de curățare, fiindcă astfel, prin utilizarea aparatului de curățare cu presiune, se poate reduce timpul pentru curățenia efectivă cu până la 50%.

Notă cu privire la specificațiile de presiune în MPa (megapascali)
Ca urmare a tranziției la standardul de siguranță IEC 60335/2/79, specificațiile de presiune nu vor mai fi afișate în „bar”, ci în „MPa”. În acest sens, se aplică următoarea conversie: 10 bar = 1 MPa.

Produsele noastre de top din acest ghid
Relevant
Număr articole: 12