Cum reușesc roboții să transforme munca fizică

2022/04/11
Întinderea deasupra capului, ridicarea obiectelor grele, efectuarea aceleiași mișcări toată ziua: multe activități din logistică sau producție pun o presiune asupra corpului și dăunează sănătății pe termen lung. Cât de frumos ar fi dacă ați putea să le lăsați în seama altcuiva.

Această dorință devine realitate în tot mai multe companii. Aici, mașinile abordează acum situațiile nu foarte sănătoase pentru oameni.
Aflați mai multe despre cum roboții transformă munca fizică, astăzi și în viitor, de aici.

Forme de cooperare între om și mașină

De la conviețuire la colaborare
Cum reușesc roboții să transforme munca fizică wt$

1. Conviețuirea

Oamenii și roboții lucrează independent în zone de lucru învecinate, fără un gard care să îi separe din motive de siguranță.

Cum reușesc roboții să transforme munca fizică wt$

2. Cooperarea

Oamenii și roboții îndeplinesc sarcini diferite ale unui proces în același spațiu de lucru, fără a interacționa direct unul cu celălalt. De exemplu, un angajat procesează o componentă și o lasă jos când a terminat. Robotul o ridică și o transportă mai departe.

Cum reușesc roboții să transforme munca fizică wt$

3. Colaborarea

Oamenii și roboții nu doar că se află în aceeași cameră, ci și lucrează „împreună”. De exemplu, efectuați diferite lucrări la o componentă la o stație de asamblare. Camerele și senzorii previn producerea accidentelor.

Coboții – conlucrarea facilitată

Cum reușesc roboții să transforme munca fizică wt$

Roboții cu care omul și mașina lucrează împreună sunt denumiți „coboți”, o combinație a termenilor englezi „collaboration” (colaborare) și „robot”.
În plus, există desigur multe cazuri în care roboții instalați permanent lucrează independent în propria zonă de lucru închisă și sunt separați de angajați printr-un gard. În acest caz, însă, se poate vorbi de „cooperare” doar într-o măsură limitată.

Tendința este spre cooperare și colaborare. Pentru că, în timp ce roboții industriali instalați permanent au un potențial limitat, mașinile moderne deschid o mulțime de noi posibilități.

Roboții mobili care aduc obiecte de la A la B în mod autonom vor fi probabil omniprezenți în viitor. Mașinile vor prelua lucrările de întreținere și vor coordona procesele de producție. În Smart Factory, fabrica inteligentă a viitorului, produsele și instalațiile comunică între ele în așa fel încât oamenii aproape că nici nu mai trebuie să intervină.

Cum pot ajuta roboții mâna de lucru umană

Beneficii pentru companii și angajați

Acolo unde munca fizică grea, activitățile repetitive sau mișcările nesănătoase fac parte din viața de zi cu zi, roboții aduc mai multe avantaje:
Cum reușesc roboții să transforme munca fizică con

Aceștia previn rănirea și îmbolnăvirea. Absenteismul este redus, iar angajații rămân productivi până la bătrânețe.

Cum reușesc roboții să transforme munca fizică con

Previn accidentele prin efectuarea unor lucrări periculoase.

Cum reușesc roboții să transforme munca fizică con

Accelerează procesele și reduc rata de eroare. La urma urmei, chiar dacă mașinile fac același lucru toată ziua, nu vor deveni neglijente.

Cum reușesc roboții să transforme munca fizică con

Scutesc angajații de sarcini monotone, care nu sunt distractive.

Sfat: uneori nu există niciun robot care să facă treaba în locul dvs. Pentru momente ca acestea, vă recomandăm să citiți sfaturile noastre pentru ridicarea, transportul și tragerea corecte. În acest fel preveniți suprasolicitarea chiar și fără mașină.

Diviziunea muncii între om și mașină în viitor

Experții cred că importanța roboților și a automatizării va crește în următorii câțiva ani. Mașinile conectate în rețea vor putea să desfășoare munca în mod autonom și, datorită inteligenței artificiale, să reacționeze la situații neașteptate. De asemenea, mai frecvent decât astăzi, vor lucra îndeaproape cu oamenii, fără gard de protecție.

Activitățile fizice solicitante din industrie s-ar putea schimba fundamental. În timp ce roboții transportă încărcături și asamblează componente, oamenii se pot concentra mai mult pe activități variate și solicitante din punct de vedere mental. În același timp, numărul problemelor de spate și altele asemenea scade, iar locurile de muncă devin din ce în ce mai sănătoase și mai atractive.

O condiție prealabilă pentru a obține aceste beneficii este ca lucrătorii să rămână implicați. Chiar dacă se contestă ce efecte va avea dezvoltarea roboților din ce în ce mai buni pe piața muncii, un lucru este foarte probabil: în viitor vor fi mai puține locuri de muncă în industrie care constau în principal în activități recurente. Acest lucru necesită, de exemplu, mai mulți lucrători care să controleze și să monitorizeze mașinile. Formarea continuă este, prin urmare, la fel de utilă ca echipamentele moderne din spațiul de lucru.

Cum reușesc roboții să transforme munca fizică wt$

Puteți găsi mai multe subiecte legate de business în portalul nostru informativ.

Imagine contact

Contactați-ne!

Vă stăm cu plăcere la dispoziție pentru întrebări suplimentare.