Înapoi
Ghid de produse de mediu

Solvenți de curățare

Solvenții de curățare pe bază de hidrocarburi au puterea de dizolvare necesară pentru multe tipuri de murdărie organică, greu de curățat, ca de exemplu pentru uleiuri și grăsimi, smoală sau ceară uscată.

Mod de funcționare

Datorită tensiunii de suprafață și a proprietăților de curgere excelente, aceștia pătrund chiar și în cele mai mici spații. Conform expresiei „ceea ce se aseamănă, se dizolvă reciproc”, solvenții de curățare pe bază de hidrocarburi îndepărtează murdăria, se infiltrează și se amestecă cu uleiurile și grăsimile, fiind foarte ușor de clătit sau de înlăturat cu pensula.

Solvenți de curățare wt$

Fig.: agentul de curățare pătrunde în murdărie și o dizolvă de pe suprafață

Două avantaje suplimentare în favoarea solvenților de curățare sunt siguranța din punct de vedere igienic și al medicinii muncii, precum și potențialul scăzut de risc. Ambele pot fi documentate, de regulă, cu certificate de siguranță, certificate de testare alergenică și măsurători ale limitelor de expunere la locul de muncă.

Solvenții de curățare moderni, cu un ciclu de reciclare asociat, reprezintă o contribuție importantă la reducerea impactului asupra mediului, reducând deșeurile, protejând resursele și minimizând riscurile.

Ce sunt solvenții de curățare?

Solvenții de curățare sunt produse bazate pe hidrocarburi – o componentă a petrolului. În petrol, obținut direct de la sursă, se află încă toate componentele naturale. Pe lângă apă sau metale, acestea sunt, în principal, carbon și hidrogen, respectiv diferitele lor structuri moleculare – cum ar fi parafină, nafta și compuși aromatici.

Direct pe sau la capătul instalației de transport pentru petrol, materia primă este curățată în prealabil (filtrată, centrifugată și determinată), până când apa și compușii metalici sunt separați în mod fizic de petrol. Astfel, petrolul devine petrol brut.

Pentru a realiza produse de calitate superioară, precum benzină, ulei de încălzire sau solvenți de curățare, petrolul brut se procesează ulterior, prin metode de separare, precum distilație și rafinare, devenind ulei mineral. Spre deosebire de predecesorii săi, uleiul mineral este compus în principal din doar cele trei structuri moleculare de hidrocarburi.

Prin urmare, agenții de curățare pe bază de hidrocarburi sunt perfecți pentru degresarea impurităților sau straturilor de produse din ulei mineral. Iar fiind realizați pe bază de hidrocarburi, acești pot fi reciclați aproape în proporție de 100%.