Protejarea produselor ESD
Dacă apare vreo scânteie, atunci, în general, este vorba despre dragoste. În special, este pur și simplu o chestiune de electrostatică. Știți cum e: o singură atingere a portierei mașinii și pac. În producție, astfel de descărcări electrostatice (pe scurt, ESD = electrostatic discharge) pot deteriora componentele sensibile. Și pentru că, din cauza conectivității și electrificării din ce în ce mai răspândite, aceste componente devin din ce în ce mai mici și se găsesc aproape peste tot, sensibilitatea acestora la ESD este, de asemenea, în creștere.
Pentru a evita deteriorarea, este important să utilizați echipamentele ESD potrivite. Indiferent dacă vorbim despre suporturi pentru materiale, încălțăminte de protecție, covorașe sau scaune rotative de lucru, în gama noastră de produse, în secțiunea ESD veți găsi o selecție generoasă de produse pentru protejarea sistemelor dumneavoastră electronice.
Protejați-vă componentele electronice împotriva deteriorării
Aflați aici cum și unde se produc descărcările electrostatice și ce pericole sunt asociate cu acestea. Puteți citi, de asemenea, despre produsele pe care le puteți utiliza pentru a proteja componentele sensibile împotriva ESD la postul de lucru și în timpul transportului, prevenind astfel costurile ridicate.
Ce înseamnă ESD și cum funcționează?
Deja am vorbit despre asta: ESD înseamnă o descărcare electrostatică. Dar cum se ajunge aici?
Acest lucru poate fi explicat cu ușurință cu un exemplu pe care probabil îl cunoașteți din viața de zi cu zi:
- Mergeți pe un covor, purtând pantofi.
- Ca urmare a frecării rezultate, pantofii și apoi corpul dumneavoastră absorb electronii încărcați negativ.
- Dacă apoi atingeți un obiect conductor, de exemplu, mânerul portierei unei mașini, sarcina se transferă la obiect.
La fel se întâmplă și atunci când două obiecte se freacă unul de celălalt și sarcina este transferată – de exemplu, la deplasarea cutiilor de plastic pe o suprafață sau mișcarea benzilor transportoare.
ESD este periculoasă?
Răspunsul este scurt: nu pentru oameni, cel puțin, nu direct. Deși veți resimți un șoc electric la o încărcare de aproximativ 3.500 de volți, sănătatea dumneavoastră este departe de a fi afectată. Cu toate acestea, în momente nefavorabile, poate genera un moment de panică și, ca urmare, un accident și/sau o rănire.
Cu toate acestea, descărcările electrostatice sunt periculoase pentru toate companiile care lucrează cu componente electronice sau care le prelucrează. În cel mai rău caz, ESD poate provoca daune devastatoare, cu costuri ulterioare ridicate și alte consecințe negative.
Ce daune poate provoca ESD?
ESD poate deteriora serios componentele electronice. Consecințele pentru companii sunt grave:
- chiar și un schimb de sarcină care este atât de mic, încât oamenii nici măcar nu îl observă, poate duce la oprirea vehiculelor sau la întreruperea unor întregi linii de producție.
- Găsirea pieselor defecte este adesea dificilă, deoarece deteriorările cauzate de ESD nu sunt vizibile cu ochiul liber.
- Pentru că defecțiunile componentelor cauzate de descărcări electronice sunt adesea observate doar de către clienți, există un risc de reclamații și de afectare a imaginii, precum și pierderi financiare suplimentare generate de reparații și înlocuiri costisitoare. Astfel, costurile de câțiva cenți ale componentelor se transformă rapid în mai multe zeci de mii de euro.
Riscul unor astfel de consecințe ale ESD crește pe măsură ce tot mai multe companii folosesc componente electronice, de exemplu, în industria auto.
Din fericire, există modalități de prevenire.
Bine de știut: în cazul microcipurilor, descărcările de 5 volți sunt suficiente pentru a provoca daune grave.
Iată cum vă protejați componentele împotriva ESD
Cea mai bună metodă de a proteja componentele sensibile împotriva daunelor cauzate de ESD este prevenirea încărcării, asigurându-vă că atât obiectele, cât și oamenii pot descărca sarcinile electrostatice în podea.
Companiile pot crea o zonă protejată electrostatic (EPA = electrostatic protected area) sau o zonă de protecție ESD, în care toate materialele sunt conductoare.
Standardul IEC referitor la ESD (DIN EN) 61340-5-1 este decisiv în acest sens.
Stabilirea zonelor de protecție ESD
Pardoseli
Protecția împotriva ESD începe cu podeaua. Covorașele ESD și alte pardoseli disipă tensiunea. Acest lucru poate fi important și într-o zonă de birou, deoarece se pot acumula tensiuni mari atunci când scaunele de birou sunt deplasate pe role. Covorașele ESD împotriva oboselii sunt deosebit de practice pentru posturile de lucru care implică munca în picioare.
Păstrarea
Pentru depozitarea și păstrarea componentelor electronice utilizați rafturi cu strat de acoperire ESD. Este important ca rafturile să se afle într-o zonă EPA sau să aibă legătură la pământ. În caz contrar, puteți depozita componente electronice în recipiente ESD, cum ar fi navete stivuibile speciale și cutii de depozitare deschise.
Postul de lucru ESD
Mesele și scaunele, taburetele și scaunele de sprijin ESD previn apariția descărcărilor periculoase în spațiile de lucru.
Unelte
Utilizați numai unelte conductoare, de exemplu, șurubelnițe ESD, atunci când lucrați la componente electronice sensibile.
Transportul componentelor electronice
Protecția împotriva ESD joacă, de asemenea, un rol important atunci când vă mutați dintr-o cameră în alta. Totul începe cu șasiurile conductoare electric cu role ESD. Cutiile închise de plastic ESD protejează în mod fiabil componentele sensibile împotriva deteriorării în timpul deplasării.
Îmbrăcăminte ESD
Pantofii ESD sunt indispensabili în zonele EPA. În conformitate cu standardul EN 61340-5-1, rezistența la penetrare a acestor pantofi trebuie să fie cuprinsă între 7,5 x 105 și 3,5 x 107 ohmi.
Completarea perfectă o reprezintă baretele pentru încheietura mâinii sau benzile pentru călcâie ESD. Acestea sunt așezate pe mână sau pe picior și conectate cu un cablu de împământare. În acest fel, persoana este permanent legată la pământ.
Sfat la final: gândiți-vă la umiditatea potrivită a aerului
Un nivel scăzut de umiditate asigură încărcări mai mari și invers. Pentru că, dacă aerul este suficient de umed, pe suprafețe se formează o peliculă subțire de umiditate, făcându-le conductoare.
Cu toate acestea, un nivel prea ridicat de umiditate nu este ideal pentru componentele sensibile și pentru sănătatea angajaților dumneavoastră. Cel mai bine este ca aceasta să fie constantă, la o valoare între 40 și 60 %.
Mai multă protecție, lovitură după lovitură
Există cu siguranță o soluție ESD potrivită și pentru dumneavoastră. Vă vom ajuta cu plăcere să găsiți produsele potrivite pentru o protecție optimă împotriva pericolului invizibil.