Înapoi
GHID DE PRODUSE PRODUCȚIE

Manipularea sigură a bateriilor litiu-ion

Dulapuri de siguranță pentru încărcarea/depozitarea acumulatorilor

Vi s-a întâmplat? Vreți să efectuați neapărat un apel important, iar exact în acest moment vi se descarcă acumulatorul smartphone-ului. Dacă și clienților sau angajaților dumneavoastră li se întâmplă același lucru, iar simultan trebuie depozitate sau încărcate dispozitive tehnice suplimentare, ca laptopuri, notebook-uri, echipamente electrice precum șurubelnițe cu acumulatori, acumulatorii bicicletelor electrice, trotinetelor electrice și altele asemenea, este nevoie de o soluție care nu este doar cuprinzătoare și practică, ci – foarte important – și una sigură, destinată special bateriilor inovatoare litiu-ion. Aceasta se numește: dulap de siguranță pentru încărcarea acumulatorilor sau dulap de siguranță pentru depozitarea acumulatorilor, inclusiv cu funcții de protecție împotriva incendiilor.

Aflați aici ce anume face diferența în cazul dulapurilor de acumulatori, de ce este atât de importantă separarea depozitării de încărcarea bateriilor litiu-ion, ce trebuie respectat pentru manipularea echipamentelor performante de stocare a energiei, cum se elimină corect și care sunt avantajele concrete de care beneficiați cu produsele mărcii CEMO.

Dulap pentru acumulatori

Care este dulapul de acumulatori potrivit pentru dumneavoastră? Și de ce?

Acestea diferă în funcție de material, mărime, tip de închidere și culoare, putând fi proiectate special pentru cerințe deosebite. Sunt disponibile în diverse variante, se găsesc în multe spații de petrecere a timpului liber, în școli, dar și în companii – cu încuietori, cu polițe și uși cu canaturi pentru laptopuri ale școlii sau ale companiei, ca stații exclusiv pentru încărcarea telefoanelor mobile, cu multe compartimente individuale și cu încuietori separate, de la producători precum CP, Lista etc. sau chiar dulapul de siguranță pentru încărcarea sau depozitarea acumulatorilor de la CEMO. În variantele Basic, Premium și Premium Plus.

Nevoile dumneavoastră individuale determină alegerea modelului potrivit de dulap pentru acumulatori. Și anume: răspunsul la întrebarea unde și pentru ce dispozitive trebuie utilizat respectivul dulap și în special, ce prioritate are siguranța pentru dumneavoastră.

Dulapurile simple pentru încărcarea acumulatorilor

reprezintă o soluție practică pentru a vă depozita dispozitivele care funcționează cu acumulatori, nu doar în siguranță împotriva furtului, ci inclusiv pentru a le putea încărca prin intermediul prizei multiple integrate. Structura stabilă din oțel oferă prin polițele separate un nivel ridicat de flexibilitate, spațiu pentru adaptoare și cabluri, precum și ventilație optimă.

Dulapurile de siguranță pentru încărcarea și depozitarea acumulatorilor

sunt concepute special pentru încărcarea, respectiv depozitarea, mai multor dispozitive electronice cu baterii puternice litiu-ion, însă care prezintă un risc de incendiu. Designul sigur și stabil oferă protecție testată pentru rezistență la incendiu împotriva pericolelor, precum ardere explozivă și căldură.

Cele 8 recomandări de siguranță actuale pentru încărcare

 • Încărcați doar sub supraveghere
 • Suport ignifug
 • Suport care nu este conductor electric
 • Detector de fum în încăpere
 • Distanțe de siguranță (min. 2,5 – 5 metri pentru baterii cu litiu, de putere mică și medie)
 • Nu depozitați împreună cu obiecte inflamabile
 • Protecție împotriva deteriorării mecanice
 • Temperatură (de încărcare) corectă

Important: aceste recomandări de siguranță se aplică în principiu. De aceea, folosirea dulapurilor de siguranță pentru acumulatori este pe deplin în conformitate cu aceste recomandări de siguranță și ușurează respectarea lor.

Dulapurile de siguranță pentru încărcarea acumulatorilor CEMO nu îndeplinesc doar regulile valabile de siguranță în timpul încărcării.

Toate avantajele modelelor individuale, în ansamblu:
 • Disponibile în diferite variante (în funcție de utilizare)
 • Alimentare cu energie electrică a dispozitivelor dumneavoastră, prin prize și conexiuni standard pentru toate echipamentele
 • Posibilitate de încărcare simultană a mai multor acumulatori
 • Racord la rețea cu comutator principal (pentru oprirea și pornirea simultană a tuturor echipamentelor)
 • Detectare de fum și monitorizare a temperaturii
 • Întreruperea curentului de încărcare la deschiderea ușilor (sau în caz de incidente sau avarii)
 • Evacuare prin ventilator a căldurii generate
 • Închiderea orificiilor de alimentare și evacuare a aerului prin termocupluri
 • Garnituri speciale de protecție la incendiu împotriva răspândirea flăcărilor
 • Alarmă timpurie în caz de deteriorare
 • Respectare a tuturor regulilor de siguranță pentru încărcarea bateriilor cu litiu
 • Rezistență la foc 60 de minute din interior spre exterior (conform DIN EN 1363-1)
 • Testare practică realizată cu succes de un institut independent
 • Fabricate în Germania

Dulapurile de siguranță pentru depozitarea acumulatorilor CEMO oferă o posibilitate sigură de depozitare, special pentru baterii litiu-ion

Toate avantajele, în ansamblu:
 • Disponibile într-o mărime, putând fi astfel extinse și stivuite câte 3 dulapuri
 • Rezistență la foc 60 de minute din interior spre exterior (conform DIN EN 1363-1)
 • Testare practică, sub forma unui incendiu cauzat de baterii, realizată cu succes de un institut independent
 • Structură ignifugă, rezistentă la foc
 • Detector de fum inclusiv în varianta de depozitare
 • Garnituri speciale de protecție la incendiu împotriva răspândirii flăcărilor
 • Uși cu canaturi, cu încuietoare (incl. blocare și prindere stabile)
 • Mânere practice de transport pentru amplasare mobilă
 • Sistem de blocare a orificiilor etanș la fum rece
 • Fabricate în Germania

Depozitare sau încărcare? Nu merg împreună?

Majoritatea incendiilor se produce în timpul fazei sensibile de încărcare, conform concluziilor multor studii de specialitate. Pentru dumneavoastră, acest lucru înseamnă: deși, la prima vedere, dulapurile mari și încăpătoare par să ocupe mai puțin spațiu, din motive de siguranță se recomandă insistent separarea încărcării dispozitivelor dumneavoastră electronice de depozitarea bateriilor litiu-ion.

Motivul: în cazul unei situații de urgență se produce o reacție în lanț. Cu cât sunt depozitate mai multe baterii și acumulatori împreună, cu atât mai mare este sarcina combustibilă. În schimb, dulapurile compacte, mai mici, pot fi evacuate semnificativ mai repede și în plus, reduc riscul pe zone de incendiu mai mici. Mai mult decât atât, pot fi stivuite în mod practic și extinse astfel în funcție de necesități.

Manipularea sigură a bateriilor (acumulatorilor) litiu-ion wt$

Hotărâți-vă asupra unei soluții sigure de depozitare sau încărcare și protejați-vă nu doar pe dumneavoastră, ci și angajații și întreaga companie. Nu vă periclitați existența!

De ce sunt bateriile litiu-ion atât de populare?

Echipamentele performante de stocare a energiei, pe bază de litiu, sunt în ascensiune. Așadar, nu este de mirare că bateriile sau acumulatorii litiu-ion se integrează în tot mai multe dispozitive pe care le utilizăm zilnic. Începând de la electrocasnice sau aparate de fotografiat, până la laptopuri, smartphone-uri și biciclete electrice.

Avantajul bateriilor sau acumulatorilor litiu-ion: densitatea lor energetică este foarte ridicată. Ceea ce înseamnă că sunt mici și ușoare, dar pot stoca o cantitate mai mare de energie față de acumulatorii convenționali.

Cu toate acestea: se recomandă prudență. Fiindcă bateriile sau acumulatorii litiu-ion reprezintă produse periculoase. Acest lucru este adesea subestimat. Tocmai din cauza densității lor energetice ridicate se pot aprinde cu ușurință în „situații de stres”, pot cauza incendii sau chiar, în cazuri extreme, pot arde în mod exploziv, cu flăcări mari. În caz de deteriorare, este vorba despre multiple substanțe periculoase. Dulapurile adecvate pentru încărcarea sau depozitarea acumulatorilor sunt așadar esențiale.

Astfel preveniți deteriorarea acumulatorilor dumneavoastră

Evitarea sau, cel puțin, identificarea defectelor sau deteriorărilor bateriilor dumneavoastră litiu-ion înainte de încărcare sau depozitare, poate minimiza riscul de situații critice și incendii.

Următoarele sfaturi pot fi utile în acest sens:

 • Evitați expunerea directă la raze solare (max. 25 grade)
 • Evitați lovirea (respectiv căderea) dispozitivului dumneavoastră tehnic sau a acumulatorului
 • Utilizați doar încărcătoarele certificate pentru acumulatorul dumneavoastră
 • Folosiți doar acumulatorul original
 • Realizați verificări vizuale periodice pentru a identifica rapid eventualele deteriorări și pentru a putea separa, respectiv elimina, bateriile cu defecte
 • Instruiți-vă angajații cu privire la potențialele surse de pericole, pentru a crește conștientizarea în acest sens

Ce reglementări se aplică manipulării bateriilor litiu-ion?

Deși conform ordonanței privind substanțele periculoase, legii privind protecția muncii și regulamentului privind siguranța ocupațională, angajatorul este responsabil de prevenirea pericolelor în companie, nu există prevederi mai detaliate referitoare la manipularea bateriilor cu litiu, ci doar recomandări din partea asigurătorilor.

Important de știut:

Aceste recomandări pot fi echivalate, până la noi dispoziții, cu prevederi obligatorii. Fiindcă, în cazul unei daune, dacă reglementările publice (conform stadiului actual al tehnologiei) nu au fost implementate în mod demonstrabil, nu se poate presupune o preluare integrală a daunelor.

Angajatorii se pot orienta în funcție de principiile cunoscute de protecție împotriva substanțelor periculoase. Nu degeaba, în noua TRGS 510, publicată în februarie 2021, mediul bateriilor cu litiu este descris ca o creștere a riscurilor specifică produsului. Tocmai de aceea, aceste echipamente pentru stocarea energiei, care pot reprezenta simultan o sursă de aprindere spontană și intensivă, necesită soluții ingenioase pentru protecție împotriva incendiilor.

Cu toate acestea:

 • În calitate de angajator, dumneavoastră vă revine răspunderea și obligația de a lua măsuri de siguranță în companie. Respectați, de aceea, în orice caz, instrucțiunile de utilizare și recomandările de siguranță ale producătorilor respectivelor produse care funcționează cu acumulatori. În cazul nerespectării, dumneavoastră, în calitate de angajator, răspundeți personal și pentru neglijență gravă!
 • În materie de protecția muncii, evaluarea riscurilor este, de asemenea, un instrument consacrat și ar trebui să ia în considerare toate pericolele asociate încărcării și depozitării acumulatorilor cu litiu.

Cum depozitați, transportați și eliminați mărfurile periculoase în mod corect?

Bateriile/acumulatorii cu litiu se încadrează în categoria de mărfuri periculoase și în consecință, trebuie păstrate, transportate și eliminate separat. Clasificarea stării lor joacă de asemenea un rol important. Alegeți, pentru siguranța dumneavoastră, pe cât posibil, exclusiv recipiente cu autorizare ONU. Pentru colectarea bateriilor cu litiu intacte este adecvat un recipient de colectare din plastic, rezistent la șocuri, în combinație cu granule ignifuge. Acumulatorii defecți sau deteriorați se păstrează cel mai sigur în butoiul de siguranță pentru depozitarea și transportul acumulatorilor CEMO, special destinat.

Totodată, este de la sine înțeles că și bateriile prototipurilor trebuie separate conform normelor de protecție împotriva incendiilor. Puteți folosi, în mod universal, cutiile funcționale modulare pentru acumulatori, de protecție împotriva incendiilor, CEMO Li-SAFE 2-S și cutiile modulare pentru acumulatori, de protecție împotriva incendiilor, CEMO 3-S.

La KAISER+KRAFT găsiți de fiecare dată cel mai potrivit dulap pentru depozitarea și transportul acumulatorilor pentru dumneavoastră.

Produsele noastre de top din acest ghid
Relevant
Număr articole: 14