Înapoi
Ghid de produse de mediu

Diferența între cameră sterilă și cameră curată

Cunoașteți diferența între camere curate și camere sterile?

Adesea puteți economisi bani dacă știți cât de curate și pure trebuie să fie zonele dumneavoastră de lucru. Aveți nevoie de o delimitare față de alte zone sau trebuie să lucrați suplimentar cu un sistem pentru menținerea aerului curat? Este necesar chiar ca zona de lucru să fie separată de spațiile înconjurătoare prin sasuri suplimentare? Acestea sunt întrebări la care ar trebui să răspundeți pentru a ști dacă aveți nevoie de o zonă controlată, o cameră curată sau o cameră sterilă.

Cameră curată și cameră sterilă wt$

Diferența între o cameră curată și o cameră sterilă poate fi determinată pe baza caracteristicilor tehnologiei de ventilare și tehnologiei de filtrare. În timp ce într-o cameră sterilă, particulele din aer cu o dimensiune de până la maxim 5 microni pot fi filtrate cu ajutorul unui sistem pentru aer curat, în camera curată pot exista inclusiv particule cu dimensiuni de 600 microni și mai mult, care nu sunt filtrate din aer, ci se depun pe componente și pe podea.

Curățenia aerului din camerele sterile se determină cu contoare de particule, în timp ce în camerele curate, componentele trebuie spălate, iar extractele din soluția de spălare trebuie observate la microscop pentru a stabili dimensiunea și „contaminarea” particulelor.

Chiar dacă acest lucru pare considerabil mai complicat, trebuie reținut că investiția în camere sterile poate fi mai costisitoare decât cheltuielile necesare pentru camere curate. Factorii de cost sunt reprezentați de mobilierul din inox mai scump, precum și de costurile mai mari de achiziție și operare aferente sistemelor tehnice de ventilație.

Așadar, companiile care trebuie să își amenajeze spațiile de producție, ar trebui să se informeze corespunzător cu privire la clasa de curățenie necesară pentru utilizarea preconizată și să analizeze cu atenție dacă au nevoie de amenajarea unei camere sterile sau a unei camere curate. Următorul tabel oferă o prezentare generală a modului în care sunt structurate zonele controlate, camerele curate și camerele sterile.

Nivelurile de curățenie

Bazate pe conținutul VDA volumul 19, partea a 2-a

Nivel de curățenie 0

Procese de lucru care ar putea fi potențial separate, însă se desfășoară în același spațiu.
Amenajare fără orientare spre curățenie. Sistem pentru aer curat inutil.

Fără clasificare

Cameră curată și cameră sterilă wt$

Nivel de curățenie 1

Separare

Procesele de lucru sunt delimitate de alte zone prin marcaje pe podea, cortine din benzi sau pereți despărțitori. În acest spațiu separat se pune accentul pe curățenie. Persoanele și materialele care pătrund în acest spațiu trebuie să respecte regulile de curățenie. Nu se folosesc sisteme pentru aer curat.

Clasificare ca zonă controlată

Cameră curată și cameră sterilă wt$

Nivel de curățenie 2

Zonă separată închisă

Procesele de lucru se desfășoară în încăperi sau clădiri separate, care trebuie să îndeplinească cerințe importante de curățenie. Persoanele și materialele care intră în încăpere se supun acestor cerințe. Nu se folosesc sisteme pentru aer curat.

Clasificare ca o cameră curată

Cameră curată și cameră sterilă wt$

Nivel de curățenie 3

Zonă separată închisă cu sasuri și sistem de aer curat

Procesele de lucru se desfășoară în încăperi sau clădiri separate structural, care trebuie să îndeplinească cerințe stricte de curățenie. Persoanele și materialele pătrund în încăpere prin sasuri și se supun acestor cerințe. Particulele din aer sunt filtrate cu ajutorul sistemelor pentru aer curat.

Clasificare ca o cameră sterilă

Cameră curată și cameră sterilă wt$

Ghid util pentru clienți cu privire la produsele relevante

  • Zone igienice
  • Camere curate
  • Camere sterile

Pe paginile de produs ale articolelor pentru camere sterile și camere curate găsiți o recomandare de utilizare. Astfel, puteți identifica imediat dacă produsul este adecvat pentru zone igienice, camere curate și camere sterile.