Înapoi
Ghid de produse pentru birou

Cum funcționează de fapt un ventilator?

Știați că la momentul inventării sale, în 1740, principala funcție a ventilatorului era „să elimine aerul viciat din încăpere și să introducă în schimb aer proaspăt*”?

Răcoarea care se producea a fost așadar un efect secundar fericit pentru inventatorul său, fizicianul Stephen Hales. Căci de fapt ventilatoarele nu răcoresc, ci recirculă aerul din încăpere prin mișcarea de rotație, aspirând pe de o parte aer și evacuându-l pe altă parte.

* Sursă: Lexicon de Conversație Brockhaus – 1809

Și de ce resimțim răcoare?

 • Efectul de răcire prin disiparea căldurii

Dacă temperatura corpului său este mai mare decât temperatura aerului din încăpere din jurul său, omul cedează întotdeauna căldură direct către stratul de aer aflat în jurul pielii sale. Prin recircularea aerului de către ventilator, acest aer încălzit este îndepărtat; astfel se accelerează procesul de răcire și corpul uman de răcește mai rapid.


 • Efectul de răcire prin transpirație

Dacă este cald, transpirăm – o tactică de supraviețuire a corpului. Căci transpirația se evaporă și astfel corpul se răcește automat. Mișcarea aerului declanșată de ventilator accelerează evaporarea transpirației și astfel și răcirea corpului.

Cum funcționează de fapt un ventilator? wt$

Sfaturi privind achiziția ventilatoarelor.

Ventilatoare pentru birou

 • Ventilator de tavan: Economisește foarte mult spațiu, deoarece este fixat de tavan, nivel ridicat de recirculare a aerului la viteză mică
 • Ventilator de perete: Economisește spațiu, deoarece este montat pe perete
 • Ventilator turn sau ventilator cu picior: economisește spațiu, silențios
 • Ventilator cu picior sau ventilatoare de podea: se fixează pe podea, punct de utilizare variabil, foarte puternic, mișcă volume mari de aer
 • Ventilator de masă, ventilator suprapus: Mic, silențios, stabil, foarte variabil – poate fi dat mai departe altora

Ventilatoare pentru producție și depozit

 • Ventilatoare: pentru utilizare industrială în depozit și producție, foarte puternice, certificate pentru utilizare comercială
 • Răcitor mobil prin evaporare: Optimal pentru hale mari, deschise sau ventilate, poate fi pus în funcțiune imediat, sustenabil și la preț avantajos
 • Ventilator cu tambur de mare putere: putere extrem de mare, ideal pentru ventilarea utilajelor și halelor

Întrebări importante pe care ar trebui să le formulați înainte de achiziția unui nou ventilator.

În cazul ventilatoarelor, variază: performanța și dimensiunea, funcția și domeniul de utilizare, precum și forma carcasei. Achiziția ar trebui să fie influențată și de următoarele aspecte: întrerupător de perete sau întrerupător cu fir, iluminare și telecomandă, reglabil pe înălțime sau rabatabil: De aceea vă recomandăm ca întotdeauna să vă informați înainte de achiziție dacă ventilatorul dorit este adecvat scopurilor dumneavoastră. Desigur, noi vă putem ajuta oricând în continuare.

 • În ce încăpere ar trebui plasat ventilatorul?
 • Cât de mare este această încăpere: un spațiu mic de birou, un atelier sau o hală industrială mare?
 • Se pot seta sau modifica turația și treptele de viteză ale ventilatorului?
 • Ventilatorul este reglabil pe înălțime sau rabatabil?
 • Grilajul de protecție este detașabil?
 • Cât de zgomotos este ventilatorul?
 • Ventilatorul are un temporizator?
 • Există protecție la suprasarcină?
 • Ce accesorii sunt disponibile, de ex. o telecomandă?

Achiziția și montarea corectă a ventilatoarelor: sfaturi și trucuri.

Important: curățarea corectă!

Curățați ventilatorul după fiecare pauză îndelungată în utilizare; pe lamele robotului se fixează germeni și bacterii care se înmulțesc nestingherite în timpul neutilizării. Dacă porniți un ventilator necurățat, toate bacteriile se răspândesc în încăpere.

Vă rugăm să faceți pauze

Ventilatoarele extrag permanent umiditatea din aerul din încăpere, de aceea și pielea și mucoasele din zona nazo-faringiană se usucă. Și acest lucru creează din nou condiții propice pentru ca bacteriile și virusurile să treacă astfel mai ușor de bariera naturală de protecție a organismului. De cele mai multe ori, consecința este o răceală. De aceea țineți cont: Faceți din când în când o pauză de la „ventilație” – acest lucru poate fi realizat foarte simplu cu ajutorul unei funcții de timer! Sfat: deoarece ventilatoarele răcesc doar oamenii, nu și încăperile, vă rugăm să opriți ventilatorul atunci când părăsiți încăperea. Astfel economisiți totodată și energie electrică.

Setați corect ventilatorul

Schimbați în mod regulat poziția ventilatorului dumneavoastră în încăpere, dacă este posibil. Curentul constant de aer dintr-o singură direcție poate cauza rigiditate musculară și tensiune.

Atenție la persoanele alergice! Ventilatoare cu aer din exterior

Ventilatoarele care utilizează aer din exterior pentru ventilarea unei încăperi pot transporta în încăpere împreună cu debitul de aer și polen sau praf. Persoanele alergice sau alte persoane sensibile reacționează imediat la polen și prafuri. De aceea este important să asigurați un filtru de particule adecvat!

Categoriile noastre de top din acest ghid