Înapoi
Ghid pentru echiparea biroului

Clarificări importante privind scaunele rotative – ședere conform înălțimii

Cum arată un scaun rotativ de birou bun?

Scaunul rotativ de birou potrivit reprezintă combinația perfectă dintre șezut, spătar, mecanisme și cotiere. Aceste componente trebuie să răspundă întocmai nevoilor. Alegerea mobilierului potrivit destinat șederii este decisivă pentru prevenirea problemelor de spate. Consecințele anilor petrecuți în poziție incorectă de ședere sunt enorme.

Ne-am gândit la patru categorii de utilizatori pentru dumneavoastră și am ales scaunele rotative de birou potrivite.

1. Scaune rotative standard

Pentru ședere ocazională la postul de lucru, de exemplu pentru posturi de lucru variabile sau ocazionale. În acest caz, accentul se pune pe soluții economice. Echiparea standard cu reglaj pentru înălțimea și înclinația spătarului este de cele mai multe ori suficientă în astfel de situații.

 • Reglarea înălțimii pentru spătar
 • Reglarea înclinației pentru spătar
 • Suport lombar
Dicționar pentru ședere sănătoasă wt$

2. Scaune rotative ergonomice

Pentru persoanele care, din motive medicale, au nevoie de un scaun special. Este important ca aceste scaune să fie folosite timpuriu. În cazul lor, bazinul este susținut prin intermediul șezutului ridicat, iar rotația bazinului este limitată. Suportul lombar asigură un suport suplimentar, astfel încât coloana vertebrală să fie adusă la forma naturală de S și presiunea pe aceasta să fie cât mai mică posibil.

Elementul important este unghiul deschis și reglabil al spătarului, care aduce corpul în poziție verticală.

 • Reglarea înălțimii pentru spătar
 • Șezut ergonomic
 • Mecanism sincron/cu contact permanent
 • Suport lombar
 • Reglarea contragreutății
Dicționar pentru ședere sănătoasă ha&

3. Scaune rotative pentru operator

Pentru posturi de lucru unde se lucrează preponderent sedentar, de exemplu posturi de lucru de funcționari sau la calculator. Șederea îndelungată solicită foarte mult scaunul rotativ. Aici intră în scenă mecanica. Mecanismul sincron asigură o poziție dinamică. Spătarul urmează trunchiul și detensionează coloana. Cu cât este mai înalt spătarul, cu atât crește și nivelul de detensionare. Cotierele au un efect suplimentar de susținere.

 • Reglarea înălțimii pentru spătar
 • Mecanism sincron/cu contact permanent
 • Cotiere, posibilitate de reglare pe înălțime
 • Reglarea contragreutății
 • Suport lombar
Dicționar pentru ședere sănătoasă wt$

4. Fotolii executiv

Imaginea perfectă pentru biroul șefului. Capitonajul moale creează un sentiment plăcut în timpul șederii, chiar și până târziu în noapte. Spătarul înalt și cotierele susțin întregul trunchi. Centrul de greutate se mută datorită mecanismului oscilant. Bineînțeles că aici se încadrează și scaunele adecvate pentru vizitatori.

 • Spătar înalt
 • Capitonare moale a șezutului
 • Mecanism oscilant
 • Cotiere
 • Reglarea contragreutății
Dicționar pentru ședere sănătoasă ha&

Informații despre șederea corectă pe scaune rotative de birou

Pentru a sta corect pe scaun, urmați sfaturile de mai jos:

Înălțimea corectă a șezutului

Înălțimea corectă a șezutului este atinsă atunci când se formează un unghi de cel puțin 90° (unghi drept) între coapse și gambe, iar tălpile ating pământul.


Poziția de ședere

Pentru o ședere corectă, șezutul trebuie folosit în întregime, până la atingerea spătarului. Poziția de stat trebuie schimbată frecvent. Acest lucru poartă numele de „ședere activă” și previne durerile de cap, de spate și problemele cardiace și de circulație.


Cotierele

Cotierele ajută la detensionarea suplimentară. Acestea detensionează umerii în cazul șederii prelungite. Cotierele reglabile pe înălțime ajută la reglarea optimă, în funcție dimensiunile corporale proprii. Recomandate în mod limitat pentru scrierea la tastatură.


Spătarul

În orice poziție de ședere ar trebui să se simtă o mică contrapresiune a spătarului. Dacă spătarul este reglat în așa fel încât contrapresiunea este prea mică, atunci acesta nu își poate îndeplini funcția de susținere. În cazul în care contrapresiunea este prea mare, veți sta într-o poziție rigidă și inconfortabilă.


Cadrul

Toate modelele de scaune rotative sunt echipate cu un piston de siguranță cu gaz, în vederea ajustării înălțimii șezutului, precum și cu o bază stabilă în formă de cruce cu 5 brațe.


Role

Rolele sunt potrivite pentru mochete. Rolele pentru pardoseli tari pot fi achiziționate contra unui preț mic. Rolele frânează în funcție de sarcină, conform DIN EN 12527 + DIN EN 12529.


Despre siguranță

Pentru toate scaunele rotative de birou se aplică DIN-EN 1335. Acest standard stabilește dimensiunile, caracteristicile de utilizare și metoda de verificare a scaunelor rotative de birou. Pistonul de siguranță cu gaz este asigurat de un piston cu gaz. O cruce cu 5 brațe împiedică răsturnarea.

Cadru pentru ședere potrivită

Dicționar pentru ședere sănătoasă wt$

Șezut standard

Nu trebuie să cheltuiți mulți bani pentru a sta confortabil. Șezut cu formă ergonomică și tapițat, cu carcasă din plastic.

Dicționar pentru ședere sănătoasă wt$

Șezut cu margine frontală rotunjită

Confortabil chiar și pe perioade mai lungi de ședere. Formă concavă accentuată, lată și adâncă, cu suport suplimentar pentru bazin.

Dicționar pentru ședere sănătoasă wt$

Șezut cu contur

Șederea îndelungată devine confortabilă! Partea frontală a șezutului are o formă în așa fel încât șezutul să fie folosit în întregime. Partea posterioară a șezutului se ridică mult și susține bazinul.

Dicționar pentru ședere sănătoasă wt$

Șezut ergonomic

Ședere confortabilă și sănătoasă în fiecare zi. Partea frontală a șezutului are o formă în așa fel încât șezutul să fie folosit în întregime. Partea posterioară a șezutului se ridică mult și susține bazinul.

Reglare pe înălțime

Ajustarea înălțimii șezutului se face datorită unui piston cu gaz, care permite reglarea individuală a înălțimii. Unghiul optim pentru postura corectă este de 90°, format între coapse și gambe.

Mecanismul șezutului

Dicționar pentru ședere sănătoasă wt$

Contact permanent

Perfect pentru ședere activă, cu multe mișcări. Spătarul urmează întotdeauna mișcările trunchiului. Discurile intervertebrale sunt detensionate. Contactul permanent este util în special în combinație cu reglarea contrapresiunii în funcție de greutatea corporală proprie.

Dicționar pentru ședere sănătoasă wt$

Mecanism sincron

Mecanismul sincron permite reglarea simultană a șezutului și a spătarului în funcție de mișcările utilizatorului. Ambele elemente se mișcă simultan, în conexiune unul cu celălalt. La fel ca în cazul contactului permanent, poate fi de ajutor reglarea individuală ținând cont de greutatea corporală proprie. Avantajele mecanismului sincron se observă cel mai bine în combinație cu un șezut ergonomic și un spătar înalt. Blocarea sistemului construit pentru ședere dinamică este posibilă, însă nu este necesară.

Dicționar pentru ședere sănătoasă wt$

Mecanism oscilant

În cazul acestui sistem de ședere, unghiul dintre șezut și spătar rămâne același. Și în acest caz devine utilă reglarea individuală în funcție de greutatea corporală. Astfel, scaunul se poate bloca în poziție orizontală.

Dicționar pentru ședere sănătoasă wt$

Oscilator la nivelul genunchiului

În cazul în care vă lăsați pe spate, mecanismul acționează ca oasele de la genunchi. Tălpile rămân pe podea, iar întregul șezut coboară spre spate. Înclinația șezutului poate fi reglată în funcție de greutatea proprie.

Înclinație ajustabilă a șezutului

Funcție suplimentară, care poate fi folosită în special în cazul problemelor cu discurile intervertebrale. Înclinația totală a șezutului poate fi ajustată variabil, astfel încât șezutul să poată fi folosit drept suport pentru genunchi datorită unghiului. Ajustarea spătarului este individuală.

Spătarul

Înălțimea spătarului

Spătarul susține coloana vertebrală astfel încât musculatura și oasele să fie detensionate. Dacă postura incorectă este menținută, poate fi afectată negativ de forțe ce apasă pe coloană. Înălțimea spătarului trebuie aleasă conform criteriilor privind funcția. Pentru șederea sub 2 ore pe zi este nevoie de un spătar jos. Până la 4 ore de ședere se recomandă un spătar de talie medie, iar în cazul șederii peste 4 ore este nevoie de un spătar înalt.


Suport lombar

Este necesar astfel încât coloana să poată fi adusă într-o poziție ergonomică. Suportul lombar are efect de prevenție a problemelor de sănătate privind coloana vertebrală, prin intermediul modelării spătarului.


Reglare pe înălțime

Reglarea pe înălțime se face cu ajutorul pistonului cu gaz. Datorită unei pârghii, șezutul poate fi ajustat în funcție de dimensiunile corporale proprii.

Produsele noastre de top din acest ghid
Relevant
Număr articole: 99
Categoriile noastre de top din acest ghid