Siguranța șantierului

Sfaturi pentru un șantier sigur

2022/04/11

Obiecte care cad, schele insuficient asigurate sau substanțe periculoase care se scurg – pe șantiere există multe pericole. La acestea se adaugă adesea presiunea timpului și vremea nefavorabilă. Nu e de mirare că numărul de accidente pe șantiere este ridicat. Unele se soldează cu accidentări grave sau chiar cu decese.

Cu atât mai important este să vă protejați cât mai bine posibil angajații în timpul muncii. Cu sfaturile noastre vă transformați șantierul, chiar și în faze agitate, într-un loc sigur.

Cele mai mari pericole pe șantiere

Statisticile arată: unele cauze ale accidentelor pe șantiere sunt deosebit de frecvente. Printre acestea se numără următoarele:
Cădere

Căderi

În timpul lucrărilor pe schele se produc deseori căderi cu urmări grave. Același lucru este valabil pentru șanțuri și puțuri.

Important: schelele nu trebuie să fie deosebit de înalte, iar puțurile nu trebuie să fie deosebit de adânci pentru ca o cădere să producă accidentări grave. Uneori este suficientă chiar și o mică diferență de înălțime.

Alunecare

Căzături pe suprafață plană

Multe accidente sunt provocate de faptul că persoanele alunecă pe suprafață plană sau se împiedică. Acest pericol este deosebit de ridicat pe ploaie sau dacă există frunziș de toamnă.

Ladă care cade

Obiecte care cad

Nu doar persoanele de pe o schelă ci și cele aflate dedesubt sunt puse în pericol din cauza siguranțelor insuficiente. În cel mai rău caz, acestea sunt lovite de unelte care cad și nu poartă cască.

Substanțe periculoase

Substanțe periculoase

O altă cauză frecventă de accidente pe șantiere sunt substanțele periculoase, ca de exemplu solvenți, vapori și substanțe foarte inflamabile. Acestea pun în pericol, în aceeași măsură, siguranța oamenilor și mediul.

Electricitate

Curent electric

Dacă mașinile și aparatele electrice sunt deteriorate sau umede, dacă lucrările de întreținere nu au fost efectuate corect sau dacă angajații nu respectă măsurile de siguranță, există pericol de electrocutare.

Accidentare cu ciocan

Mașini

Mașinile devin surse de pericol, în diverse moduri. Mașinile de tăiat, de exemplu, pot provoca tăieturi periculoase în caz de neatenție. În afară de acestea, se întâmplă mereu ca șoferii de camion sau conducătorii de mașini să nu observe pietoni, atunci când dau cu spatele.

O planificare bună este decisivă pentru șantiere sigure

O planificare atentă contribuie în mod decisiv la prevenirea accidentelor pe șantiere. Pentru mai multă siguranță, respectați în special următoarele aspecte.

  • Prevederi legale:
    În funcție de țară, există o serie întreagă de prevederi legale pentru siguranța pe șantier, care trebuie respectate. Acestea încep cu evaluările riscurilor și ajung până la echipamentul de protecție al lucrătorilor.
  • Circumstanțe individuale:
    Fiecare șantier este diferit. De aceea, responsabilii trebuie să determine individual potențialele de pericol și să planifice în prealabil cum le pot minimiza.
  • Condiții meteorologice:
    Este o diferență dacă lucrarea se execută vara sau toamna. Luați în considerare factori precum temperatura, intemperiile sau frunzișul de toamnă deja amintit.
  • Responsabilități:
    Cine este responsabil pentru ce și cine se ocupă de siguranță într-o anumită zonă? Roluri clare și procese de lucru structurate ajută la evitarea accidentelor. În plus, acestea asigură și o eficiență sporită. Respectați și în acest caz prevederile legale, de exemplu cu privire la supraveghetorii prevăzuți.

Sfaturi pentru mai multă siguranță pe șantier

Siguranța pe șantier se compune din multe măsuri individuale, care depind de condiții cadru individuale. Dacă respectați următoarele sfaturi, ați construit o temelie stabilă.

Sfaturi pentru un șantier sigur wt$

Asigurarea și îngrădirea zonelor periculoase

Balustradele, protecția laterală și capacele previn căderea de la înălțime. Plasele de protecție prind obiectele care au căzut, de exemplu, de pe o schelă. La fel de importante sunt îngrădirile și marcajele în plan. Împiedicați, cu ajutorul gardurilor pentru construcții, a grilajelor de îngrădire și a indicatoarelor de interdicție, ca trecătorii să se rătăcească pe șantierul dumneavoastră și marcați zonele periculoase sau căile de deplasare pentru angajați – cel mai bine atât de clar încât să rămână „vizibile” și în condiții de stres la locul de muncă.

Sfaturi pentru un șantier sigur wt$

Buna iluminare a șantierului

Pe întuneric nu se poate lucra bine. Se poate întâmpla și să fie apăsat un buton greșit sau să fie omisă o îngrădire sau un coleg, în timpul deplasării cu stivuitorul. De aceea, aveți grijă să iluminați bine toate colțurile șantierului dumneavoastră. Proiectoare LED moderne pentru șantier pot fi operate cu ajutorul smartphone-ului și își fac treaba chiar și la temperaturi negative și în caz de intemperii. Dacă nu există o conexiune la curent acolo unde aveți nevoie de ea, există și varianta unui proiector cu acumulator.

Sfaturi pentru un șantier sigur wt$

Echiparea angajaților cu îmbrăcăminte de protecție

Îmbrăcămintea potrivită este esențială pentru supraviețuirea pe șantiere: aceasta include mânuși, încălțăminte de lucru pentru o bună stabilitate și bombeuri ca protecție împotriva uneltelor, componentelor și a obiectelor care cad, mergând până la cască de protecție. Dispuneți ca toate persoanele de pe șantierul dumneavoastră să poarte o cască de protecție. Hainele și jachetele protejează împotriva frigului și a umezelii. Iar în condiții de vizibilitate slabă, elementele reflectorizante asigură o mai bună vizibilitate. Protecția auditivă pentru lucrul cu mașini zgomotoase sau protecția oculară pentru sudură nu trebuie să lipsească în niciun caz din echipament.

Sfaturi pentru un șantier sigur wt$

Manipularea corectă a substanțelor periculoase

Atunci când se scurg substanțe periculoase, pot fi de folos covorașe de acoperire, perne de etanșare și prelate de captare. Împrăștiați pur și simplu lianți sub formă de granule. Lăsați-i puțin să absoarbă, măturați, eliminați. Urgența este deja înlăturată.

Pentru prevenție și-au dovedit utilitatea șerpii absorbanți din material absorbant și pernele absorbante. Așezați-i în jurul mașinilor sau recipientelor.

Sfaturi pentru un șantier sigur wt$

Acordați atenție curățeniei

Pe șantiere curate există mai puține riscuri de împiedicare și obiecte ascuțite lăsate la întâmplare. Gândiți-vă și să puneți la dispoziție aspiratoare pentru construcții, care aspiră praf, șpan, așchii și altele asemănătoare, care dăunează sănătății. Aspiratoarele cu aspirare umedă îndepărtează chiar și lichide și asigură astfel o mai mare siguranță pe șantierul dumneavoastră.

Sfaturi pentru un șantier sigur 61?

Contactați-ne!

Pentru întrebări vă stăm oricând la dispoziție.