Măsuri eficiente împotriva caniculei la locul de muncă

2019/07/26

Atunci când colegii se baricadează dimineața în spatele rulourilor lăsate, șeful își desface cravata și biroul de acasă se mută la demisol, atunci a venit momentul: A venit vara și pe meleagurile noastre.

Pentru angajatori și angajați, aceasta este o vreme a provocărilor. Căci vremea umedă și temperaturile ridicate determină uneori solicitări semnificative la muncă în birou, depozit sau în unitățile de producție.

Dar cu unele măsuri simple se poate amenaja confortabil un loc de muncă pe timp de vară. Acest ghid vă arată cum poate arăta un astfel de loc de muncă în mod concret.

Iată ce efect are canicula la locul de muncă

Cât de mult îi afectează temperaturile ridicate pe angajați? Un studiu al Institutului federal german pentru securitatea și sănătatea în muncă (BAuA) a vrut să afle acest lucru.

În cadrul acestui studiu, participanții și-au desfășurat activitățile într-o încăpere supraîncălzită, timp în care li s-au măsurat performanța și funcțiile fizice. Rezultatul:

  • Deși participanții au prezentat o frecvență cardiacă mărită, creșterea temperaturii și umidității la nivelul pielii, calitatea muncii lor nu a avut inițial de suferit.
  • Însă participanții au fost nevoiți să depună eforturi semnificativ mai mari, pentru a-și menține nivelul de performanță. Disponibilitatea de a depune aceste eforturi a scăzut însă în timp.
  • Epuizarea și starea de somnolență s-au accentuat, iar capacitatea de concentrare a scăzut în mod constant.

Concluzia: Oamenii pot obține performanță și lucrând în caniculă. Dar acest lucru funcționează doar pe o perioadă limitată de timp. Dacă angajatorii și angajații adoptă măsuri adecvate, acest interval de timp poate fi extins și randamentul crește semnificativ.

Ce se poate face împotriva caniculei? Măsuri pentru a asigura confortul la locul de muncă

Pentru ca munca pe timpul caniculei să nu devină un chin, este nevoie atât de implicarea angajatorilor, cât și a angajaților. Primul trebuie să asigure condițiile-cadru privind spațiul și dotările tehnice, să relaxeze eventualele reglementări aplicabile și să pună la dispoziție mijloacele auxiliare necesare pentru protecția împotriva caniculei.

La rândul lor, angajații pot lupta proactiv împotriva temperaturilor de vară prin numeroase măsuri minore. Căci și acest aspect a fost demonstrat de studiul BAuA: Chiar și măsurile simple, cum ar fi hidratarea suficientă, au un efect major.

Acestea sunt obligațiile angajatorului

Ordonanța de Urgență nr. 99/2000 recomandă angajatorului ca la temperaturi de peste 37 de grade să ia măsuri minimale obligatorii pentru combaterea caniculei.

În plus, există domenii de lucru precum depozitele, logistica sau producția, unde se pot atinge temperaturi foarte ridicate datorită condițiilor ambientale predominante. Aici angajatorul trebuie să monitorizeze atent situația și să efectueze în mod regulat evaluarea riscurilor pentru protecția angajaților.

În cele din urmă, rămâne la latitudinea managerului fiecărui punct de lucru stabilirea pașilor adoptați în caz de necesitate. Sunt considerate măsuri adecvate în sensul prevăzut de legiuitor următoarele:

  • Punerea la dispoziție și controlul protecției solare și a unui sistem de ventilație: Aerisirea dimineață, urmată de umbrire și închiderea ferestrelor la orele fierbinți ale amiezii s-au dovedit a fi măsuri extrem de eficiente.
  • Mutarea orelor de lucru la primele ore ale dimineții: Această măsură este deosebit de adecvată pentru lucrul în aer liber sau pe utilaje care generează căldură.
  • Relaxarea normelor privind îmbrăcămintea, dacă acestea nu afectează securitatea în muncă: Înlocuirea pantofilor de siguranță cu sandale? Mai bine nu! Pe de altă parte însă, aduce o mare ușurare atunci când angajaților li se permite să nu poarte cravată sau să se descheie la cămașă în momentele când nu au contact cu clienții.
  • Punerea la dispoziție a băuturilor: În cazul în care în principiu apa rece nu este disponibilă la locul de muncă, aceasta trebuie introdusă în perioadele caniculare. Angajatorii pot aduce, de asemenea, o contribuție importantă amintind regulat angajaților că trebuie să se hidrateze.
  • Punerea la dispoziție a echipamentelor pentru răcire: Ventilatoarele asigură o răcire plăcută în intervalul de temperatură între 26 și 35 de grade. În cazul în care canicula se intensifică, companiile ar trebui să pună la dispoziție aparate de aer condiționat, perdele de apă sau dușuri de aer.

Care ventilator este cel potrivit pentru compania dumneavoastră? Găsiți răspunsul în îndrumarul nostru de achiziții!

Aceste măsuri pot fi adoptate chiar de către angajați

În cazul în care canicula persistă, angajații pot și trebuie să aplice măsuri active de autoajutorare. În mod ideal, fiecare trebuie să fie conștient de propria constituție și să reacționeze la timp la semnalele de alarmă precum scăderea concentrării, dureri de cap sau oboseală.

Pentru a menține starea de bine în cazul temperaturilor ridicate de vară la locul de muncă, s-au dovedit eficiente următoarele metode:

  • Pauzele în timpul caniculei pot fi utile în cazul activității în spații cu temperaturi deosebit de ridicate, dar acestea trebuie stabilite de comun acord cu angajatorul.
  • Udarea cu apă călduță până la rece pe mâini, articulațiile mâinilor și la subraț ajută corpul să facă față temperaturii.
  • Gustările și băuturile cu efect răcoritor pot face diferența: ceai rece de mentă, iaurt, supă ușor călduță, legume gătite la abur și alte gustări ușoare nu solicită organismul atât de mult precum preparatele grele cu paste sau carne. Nici mâncarea condimentată nu este ideală pe caniculă. În orice caz, este important să vă hidratați regulat. În plus, și fructele conțin multă apă. Așadar, de ce să nu savurați puțin pepene sau niște portocale?
  • Dacă lucrați de acasă: Mutați locul de muncă în locul cel mai răcoros din locuință sau în funcție de posibilitate, lucrați la intervalele de timp mai răcoroase din zi. Siesta, o particularitate a vecinilor noștri din sud, poate fi aplicată excelent acasă.
  • Evitați sursele de căldură și opriți lămpile și echipamentele care nu sunt neapărat necesare.

Măsuri împotriva caniculei la locul de muncă wt$

Vara se duce pe apa sâmbetei? Rămâneți productivi în pofida umidității

Pe timp de vară, nu canicula este întotdeauna principala solicitare la locul de muncă. Zonele de presiune atmosferică scăzută ne aduc în mod regulat ploi de lungă durată. Pentru atmosfera de la locul de muncă, o vară ploioasă aduce cu sine propriile provocări.

Cu sfaturile noastre rămâneți productivi, atunci când vara se duce pe apa sâmbetei:

  • Aerul cald și umed din încăpere ne afectează în mod special pe noi, cei din Europa. Împotriva transpirației excesive este util un curent de aer răcoritor, ca cel obținut cu ajutorul ventilatoarelor sau al ferestrelor deschise „încrucișat“.
  • Aerisirea corectă ajută și împotriva formării mucegaiului nociv pentru sănătate pe pereți și ferestre. De aceea, în încăperile de lucru sau în biroul de acasă se recomandă: aerisiți scurt de trei până la cinci ori pe zi. În cazul în care umiditatea persistă, se recomandă un dezumidificator electric.
  • Articolele de îmbrăcăminte largi, aerisite, utilizarea redusă a produselor de make-up sau a cremelor pentru corp, precum și consumarea unor cantități mari de lichide asigură o senzație plăcută la nivelul organismului în perioadele cu umiditate crescută.

Măsuri împotriva caniculei la locul de muncă mg$

Contactați-ne

Dacă aveți întrebări, vă stăm oricând la dispoziție