3 factori de risc pentru sănătate la postul de lucru: aer, lumină, zgomot

2020/09/15

Aerul închis din sala de ședințe, depozitul fără ferestre și nivelul de zgomot persistent din unitatea de producție. Asemenea majorității angajaților, probabil că și dumneavoastră vă veți petrece o mare parte din orele de lucru în încăperi închise.

Deoarece climatul interior, iluminarea și acustica au un impact semnificativ asupra productivității și pot chiar să dăuneze sănătății, condițiile de mediu, ca subdomeniu al ergonomiei la locul de muncă, reprezintă un element fundamental, pentru ca protecția sănătății în compania dumneavoastră să funcționeze.

În acest articol am cuprins, pentru dumneavoastră, cele mai importante condiții de la postul de lucru, care se referă, în special, la factorii aer, lumină și zgomot. Mai mult decât atât, aici veți găsi, desigur, și produsele potrivite, cu care vă puteți amenaja perfect spațiile de birouri, în ceea ce privește climatul, iluminarea și acustica.

1. Climatul interior

La prima vedere, „aerul închis” nu pare ceva care ar putea afecta siguranța în muncă, în compania dumneavoastră. Dacă aerul respirat la un loc de muncă este considerat, în mod oficial, ca fiind „benefic pentru sănătate” sau nu, depinde de câțiva factori importanți, cu valori-limită prestabilite:

Produse pentru un climat interior perfect

Știați?

Dacă un număr vizibil de angajați, din aceeași clădire, suferă de aceleași simptome, precum dificultăți de respirație sau gât iritat, ale căror cauze nu pot fi, însă, identificate, este vorba despre „Sick-Building-Syndrome”. În acest caz, ar trebui să efectuați o evaluare obiectivă a calității aerului, sau o măsurare a nivelului de substanțe toxice.

Aer, lumină, zgomot la postul de lucru 594

2. Iluminarea

Influența luminii asupra bioritmului nostru nu poate fi negată: condițiile de iluminat permanent întunecate pot duce la oboseală, performanță scăzută și motivație diminuată, în timp ce mai multă luminozitate ne face mai activi. Probabil cunoașteți acest fenomen din timpul iernii.

Iluminarea de la locul de muncă poate avea consecințe negative sau pozitive pentru productivitatea dumneavoastră. Pentru condiții corecte de iluminare la postul de lucru trebuie, așadar, avute în vedere câteva aspecte:

Birou cu incidență de lumină

Produse pentru o iluminare optimă în birou

Aer, lumină, zgomot la postul de lucru 594

Atenție

Lumina foarte stridentă, directă, reflexiile sau licărirea permanentă pot afecta puterea de concentrare și pot duce chiar la accidente. De aceea, pentru garantarea siguranței și protecției sănătății în companie, ar trebui să luați în considerare incidența luminii, în ceea ce privește evaluarea riscurilor.

În ghidul nostru pentru iluminarea postului de lucru de la KAISER+KRAFT găsiți, în plus, informații interesante despre lumina potrivită pentru diferite zone de lucru, precum depozit, producție, birou sau atelier.

Aer, lumină, zgomot la postul de lucru 475

3. Acustica

Zgomotele deranjante sau un nivel de zgomot constant la postul de lucru, pot scădea puterea de concentrare și capacitatea de reacție, pot crește apetitul pentru risc și rata de erori, reducând astfel siguranța în cazul activităților manuale. Nu în ultimul rând, zgomotul persistent poate duce la stres și poate avea consecințe dăunătoare pentru sănătate (de exemplu tulburări ale auzului).

Valori maxime prevăzute pentru poluare fonică, în decibeli

În cazul activităților care necesită o concentrare ridicată, pot exista maximum 55 dB(A). În cazul realizărilor, care includ în principal lucrări de rutină, nu se pot depăși 70 dB (A).


În zonele, în care zgomotul puternic nu poate fi evitat (de exemplu în zona de producție sau în depozit), trebuie să contracarați expunerea cu protecție împotriva zgomotului, corespunzătoare, ca parte a protecției muncii.

Aer, lumină, zgomot la postul de lucru 582

Pentru estimare aproximativă

Șoptitul are o intensitate de aproximativ 30 dB (A), ploaia sau sunetele produse de frigider 50 dB (A), strigătele sau o mașină de tuns gazonul au o intensitate de 70 dB (A), iar un fierăstrău electric sau muzica de discotecă 110 dB (A).

Evaluarea nivelului de zgomot și a gălăgiei

Percepția oamenilor asupra diferitelor niveluri de zgomote, ridicate sau scăzute, este diferită. O inspecție la locul de muncă, privind zgomotul, ajută, din acest motiv, la evaluarea nivelului de gălăgie și la stabilirea cauzelor poluării fonice. În acest sens, cel puțin două persoane ar trebui să evalueze, în mod independent, zgomotul de fond și gălăgia deranjantă, în timpul desfășurării normale a operațiunilor.

Produse pentru acustica ideală în birourile dumneavoastră

Aer, lumină, zgomot la postul de lucru mg$

Noi suntem partenerul dumneavoastră pentru amenajarea sănătoasă a postului de lucru

Ținem foarte mult la ergonomia la locul de muncă. Așadar, bazați-vă pe noi atunci când aveți nevoie de asistență pentru măsura de protecție a muncii potrivită pentru unitatea dumneavoastră de producție, sau de soluții ergonomice pentru birou.